Statsminister Stefan Löfven. Foto: Anders Wiklund/TT

Löfven: Villkor i äldrevård måste förbättras

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen visar att det är svårt att få äldreomsorg att fungera med för många timanställda och brister i utbildning och instruktioner, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

– Vi behöver förbättra villkoren i äldreomsorgen, säger han.

Löfven vill inte gå in på vilka konkreta åtgärder som måste till eller vilka politiska beslut han tänker sig för att bättra på villkoren.

– Vi får återkomma till det, säger han i en kort telefonintervju med TT.

Coronapandemin

Statsministern är trygg med den svenska strategin för att möta coronaviruset. Men han har också sagt att en viktig del i den – att skydda de äldre från smitta – har misslyckats.

”Behöver fundera över drivkrafterna för privat verksamhet”

Av de drygt 2 000 som hade avlidit i covid-19 i slutet av april bodde 948 på äldreboenden och ytterligare 493 hade hemtjänst.

Från vänsterhåll, även inom Löfvens eget parti, pekas inslag av privatisering inom omsorgen ut som bidragande till pressade villkor, stress och brist på samordning som kan ha betydelse för smittspridning i en pandemi.

– Jag säger så här: Privatisering i sig behöver inte vara fel, jag tror att vi kommer att behöva ha privata inslag i offentlig sektor. Men däremot behöver vi fundera igenom ansvarsfördelning, om det är goda villkor och drivkrafterna (för privat verksamhet) leder rätt, säger han.

Regeringen har hittills varit avvaktande vad gäller att peka på orsaker till att smittan tagit sig in så mycket på äldreboenden. Standardsvaret är att det får analyseras efter krisen.

Folkhälsomyndigheten väntas snart presentera ett försök till en första analys.

”Uppenbart att villkoren för personalen i äldreomsorgen måste förbättras”

Men socialminister Lena Hallengren (S) har talat om att många timvikarier, som träffar nya äldre varje dag och som inte har råd att stanna hemma när de är lite sjuka, kan ha spelat in för smittspridningen.

– Vi ser att det blir svårt att få en sådan här viktig verksamhet att fungera om för många människor ska gå på tim- eller behovsanställning. Om det brister i utbildning och instruktioner så är det klart att det inte är bra, säger statsministern.

Han säger att det är ”uppenbart” att villkoren för personalen i äldreomsorgen måste förbättras.

TT: Varför hade ni inte med någon sjukpeng eller någon slags lösning för timanställda i något av alla de krispaket ni har lagt?

– Vi håller på med en översyn av vad som behöver göras, men det är rätt komplext.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet