Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) har lämnat sina första delrapporter till talman Andreas Norlén Foto: Henrik Montgomery, TT

Löfven och Kristersson har gett sina första delrapporter om regeringsbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) har gett sina första, av två, delrapporter till talmannen Andreas Norlén.
– Jag har i dag talat med de båda huvudkandidaterna till statsministerposten och tagit del av deras respektive bedömningar av processen som gäller regeringsbildningen, skriver Norlén i ett pressmeddelande.
Detta är ett steg på vägen i Norléns plan att ha en statsministeromröstning 16 januari.

För drygt en vecka sedan kallade talmannen Andreas Norlén till pressträff för att informera om sin tänkta tidsplan för regeringsbildandet.

Han ville att Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) under jul- och nyårsledigheten skulle ta särskild tid till att fundera över möjliga regeringsbildningar. Därefter skulle de, per telefon, ge sina informella delrapporter om hur arbetet går den 28 december och 4 januari.

I dag var det alltså dags för den första delrapporten.

– Jag har i dag talat med de båda huvudkandidaterna till statsministerposten och tagit del av deras respektive bedömningar av processen som gäller regeringsbildningen. Enligt den tidsplan jag har informerat om kommer jag att få förnyade rapporter från Stefan Löfven respektive Ulf Kristersson fredagen den 4 januari, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande på Riksdagens hemsida.

Ytterligare detaljer kring vad som sagts i samtalen med partiledarna nämner Norlén inte.

Förtegna om samtalen som sker

Tidigare har Moderaterna sagt att det har skett samtal på olika nivåer. Men vilka nivåer, med vilka partier eller vad samtalen handlar om, vill de inte säga något om.

Likaså har Socialdemokraterna sagt att det finns ett arbete som pågår för att förbereda en regeringsbildning – men mer än så vill man inte säga.

Efter dagens besked från talmannen är partierna fortsatt förtegna.

– Kristersson har talat med talmannen och gett sin bild av läget. Vad som har sagts stannar mellan dem, säger Moderaternas biträdande presschef Niklas Gillström till SVT Nyheter.

– I dag kommer vi inte ge ytterligare kommentarer utöver det som talmannen sagt. Om inget annat händer, som kräver en kommentar, är planen nu att återkomma igen 4 januari, säger Löfvens pressekreterare Jonatan Holst.

Statsministeromröstning

När Löfven och Kristersson gett sina andra delrapporter till talmannen den 4 januari, väntas de ge sina slutrapporter den 10 januari.

Målet är en statsministeromröstning den 16 januari. Misslyckas den kommer en sista statsministeromröstning hållas den 23 januari. Om den misslyckas kan ett extra val hållas senast söndagen den 21 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer