Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Carlson och Lena Hallengren på presskonferens coronaläget i Sverige i höst. Foto: SVT

Lokala råd om munskydd och hemarbete kan införas

Uppdaterad
Publicerad

För att begränsa smittspridningen under det kommande året kan lokala råd och begränsningar komma att införas, meddelar Folkhälsomyndigheten under en pressträff på tisdagen. Bland annat kan vuxna som som bor ihop med en smittad person uppmanas att jobba hemifrån.

Under tisdagsförmiddagen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) tillsammans med civilminister Lena Micko och företrädare från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och länstyrelserna hur landet ska hantera smittspridningen under det kommande året.

Skärpta lokala råd

Budskapet var att råden som gäller kommer att bestå – i synnerhet de ”tre grundbultarna” om att stanna hemma när man är sjuk, hålla avstånd och tvätta händerna. Men för att bemöta eventuella lokala utbrott kan även lokala råd och begränsningar komma att införas.

-För att hantera de lokala utbrott som vi befarar kan det exempelvis komma skärpta råd om att arbeta hemifrån om man bor med en person som är smittad, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

”Munskydd kan ha ett värde”

Det kan även komma lokala variationer på begränsningen för allmänna sammankomster, som just nu ligger på 50 personer även om myndigheterna öppnat för att utvidga detta till 500.  Även munskydd kan ha ett värde ”under en övergångstid” vid lokala utbrott, säger Carlson.

-Det kan till exempel handla om den tid det tar att bygga bort trängseln i kollektivtrafiken.

Carlson tog även upp att arbetet med att kartlägga var smittspridningen sker i landet ska underlättas  för att kunna följa den i realtid.

Dagens presskonferens hade sin utgångspunkt i de tre scenarier för pandemins utveckling som Folkhälsomyndigheten presenterade i juli. Ett av dessa handlade om avtagande spridning, och två om ökande spridning.

Se hela presskonferensen på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer