Lönar sig vara fortsatt sjukskriven

Publicerad

Det lönar sig bättre för utförsäkrade att fortsätta vara sjukskrivna än att helt lämna sjukförsäkringen.
Analyser visar att fortsatt sjukskrivna generellt har högre inkomster än de som inte återvänt.

När regeringen skärpte sjukreglerna 2008 var syftet att minska de långa sjukskrivningarna. Med hjälp av rehabiliteringskedjan, med fasta tidsgränser där arbetsförmågan prövas, skulle fler kunna återgå i arbete.

Det är dock få som får sin sjukpenning indragen vid de olika tidsgränserna, och bland dem som uppnår maxgränsen fortsätter cirka 65 procent som sjukskrivna. Dessa är alltså också de ekonomiska vinnarna i systemet, visar analyser som Försäkringskassan gjort av inkomsterna för den grupp som utförsäkrades allra först.

Olika förväntningar

Förlorarna, med lägst totala inkomster, är de som lämnat sjukförsäkringen helt.

– Sett till de totala inkomsterna är det helt klart så att som grupper betraktat har man en högre inkomst om man är tillbaka, säger Peje Bengtsson, analytiker på Försäkringskassan.

Många som når maxtiden har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom.

– Jag skulle tro att det har funnits olika bilder eller förväntningar när det gäller hur stor andel i den här gruppen som de facto kan komma tillbaka ut i arbete. Men det är också en fråga om hur man ska värdera att man kommer tillbaka i arbete. Är det sämre att göra det med en något lägre total inkomst, än att ha en något högre inkomst men stå utanför arbetslivet, säger Peje Bengtsson.

Av de som helt lämnade försäkringen saknar ungefär 40 procent inkomst från arbete. Exakt hur de försörjer sig är inte klart; en del är hos Arbetsförmedlingen, andra har socialbidrag och ytterligare en del har gått i pension.

Fler tar pension

Bland dem som är 61-64 år när de når maxtiden har andelen som får sin huvudsakliga inkomst från pension ökat kraftigt, från cirka 4 procent 2010 till 15 procent 2012. Också andelen hushåll med socialbidrag ökar åren efter det att maxtiden uppnåtts.

– Det är ingen tvekan om att det finns en grupp som har återetablerat sig på arbetsmarknaden och ökat sin inkomst. Sedan är frågan – är det en tillräckligt stor grupp för att man ska bedöma det som lyckosamt? säger Bengtsson.

Klart är ändå att de skärpta reglerna har påverkat hela sjukskrivningsprocessen i en mer aktiv riktning, enligt Försäkringskassan.

– Den stora effekten ligger i en generellt sett högre sannolikhet att sjukfall avslutas inom lite drygt ett år.

Utförsäkrade

Visa

* I juli 2008 infördes en maxgräns för hur många dagar en person kan få sjukpenning.

 * Utförsäkrade brukar de kallas som når den bortre tidsgränsen efter 914 sjukskrivningsdagar och inte anses ha rätt till fortsatt ersättning.

 * De flesta går över till arbetslivsintroduktion vid Arbetsförmedlingen och får då aktivitetsstöd som ersättning.

 * Efter tre månader kan man återigen ansöka om sjukpenning.

 * Totalt har över 83 000 personer utförsäkrats sedan reformen. Det handlar om cirka två procent av alla startade sjukfall.

 * En majoritet – mellan 62-67 procent – återvänder till Försäkringskassan.

Källa: Försäkringskassan (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer