Foto: Scanpix

Lööf åt för skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxtverket åt gott för skattebetalarnas pengar – och det har även näringsministern Annie Lööf och hennes politiska stab gjort. En sommarfest vars räkning skulle gått till Centerpartiet betalades i stället av näringsdepartementet.

Samtidigt som Annie Lööf agerat kraftigt mot Tillväxtverket utsvävande representation, har hon själv ätit för skattepengar. Efter den senaste tidens avslöjanden kring hur Tillväxtverket festat upp miljoner fick näringsdepartementet i uppdrag att granska sin egen representation.

Då uppdagades att notan på 21.695 kronor för en middag för Annie Lööf och hennes politiska stab som skulle gå till Centerpartiet, istället betalades av näringsdepartementet. Femton personer med både pressekreterare och statssekretare åt för skattebetalarnas pengar.

Ytterligare en miss upptäcktes vid granskningen, vid en julmiddag i fjol beställdes nio stycken ur den politiska ledningen in avec till kaffet, trots att sprit inte ska ingå i representationen enligt riktlinjerna. Detta skulle betalas av de enskilda personerna, men hamnade istället hos näringsdepartementet.

Skyller på semestertider

Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren skyller slarvet på semestertider.

-Fakturan från sommarfesten gick felaktigt till näringsdepartementet och eftersom den som skulle betala det var på semester betalades det av departementet så att den inte skulle förfalla, säger Kenneth Hultgren.

Samma sak menar Hultgren hände med avecen. Båda felen har nu åtgärdats.  

-En julledighet kom emellan och avecen hamnade på fakturan. Vår statssekreterare får äran att betala avecen så får vi betala tillbaka till honom vid ett annat tillfälle, säger Kenneth Hultgren.

Är det här slarvet acceptabelt?

-Nej, det är inte acceptabelt. Det brast i rutinerna och var inte ett medvetet slarv. Det här gör att vi blir mer medvetna och ser till att ha koll även i semestertider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer