Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson. Foto: TT

Lööf: Sverigedemokraterna spelar bara

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf tror inte att Sverigedemokraterna kommer att rösta på Alliansens budgetmotion och därmed fälla regeringen.

– Nej, det finns ingen anledning. Jag tror att de nu använder den här tiden till att mediespela, säger Lööf på en pressträff med journalister i riksdagen om SD:s ovilja att tala om hur de kommer att ställa sig när riksdagen ska rösta om budgeten.

Även om SD nu vill framställa det som att de kan tänka sig att rösta för Alliansens förslag har SD inget intresse av att skapa kaos, tror hon.

”Måste bygga seriositet”

– SD är tredje största parti och de måste bygga seriositet. Det gör man inte genom att rösta på andras förslag för att fälla regeringen, säger Lööf.

Hon tror inte heller att SD skulle vilja ha ett extraval. Och Centern vill inte ha något sådant.

– Jag har inget behov av ett extraval, säger Lööf.

– Ett nyval skulle kasta in Sverige i osäkerhet och vara skadligt för svensk tillväxt och skulle påverka marknaden negativt.

Om det ändå skulle hända så är Lööf beredd att se över budgetreglerna för att stärka nuvarande praxis om att partier bara röstar för sina egna budgetförslag.

Beredd stärka regelverk

– Skulle SD bryta mot detta då är det mycket allvarligt. Då behöver vi titta på att förstärka det regelverk som finns, säger Lööf.

Centerledaren tror att Alliansen visserligen skulle ha en möjlighet att vinna ett nyval, men säger:

– Det är inte aktuellt för mig att framtvinga något sådant. Vi kommer att vara i opposition och vi kommer att utveckla vår politik under de här åren för att återta makten 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer