Foto: scanpix

Luftpartiklar farliga vid låga halter

Långvarig exponering för luftföroreningar ökar risken för lungcancer även om de uppmätta nivåerna av partiklar i luften ligger
under EU:s gränsvärden.

I studien som nu publiceras i vetenskapstidskriften The Lancet Oncology och där forskare vid Karolinska Institutet (KI) medverkat, har 313 000 medverkat, skriver DN och UNT.

Av dessa personer utvecklade 2 095 lungcancer under undersökningsperioden som i genomsnitt omfattade 13 år.

Forskarna, som publicerar sina rön i Lancet Oncology, mätte koncentrationen av småpartiklar med en diameter under 2,5 mikrometer respektive 10 mikrometer i luften vid personernas hemadresser.

-Det nya är att vi kan se en förhöjd risk även vid så kallade låga halter, sådana som ligger under EU:s gränsvärden, säger Göran Pershagen, professor vid Karolinska institutet och samordnare för delar av det svenska bidraget.

Forskarna fann ett tydligt samband mellan uppmätta nivåer av småpartiklar i luften och risken för att insjukna. Källorna för luftföroreningarna var allt från trafik och industriutsläpp till uppvärmning av bostäder.

Det svenska bidraget bygger på fyra delstudier, utförda i Stockholms län och Umeå, där sammanlagt runt 40.000 personer deltagit.

Sverige generellt är hälsosammare än vad fallet är i flera andra europeiska länder, men har problem med partiklar från exempelvis dubbdäck, som uppträder under senvintern och början av våren, inte minst i Stockholm.

Enligt Göran Pershagen är EU:s gränsvärden resultatet av medicinska överväganden kontra tekniskt ekonomiska dito och gränsvärdena har hamnat för högt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer