”Lugn, Reinfeldt” – ”Jag är lugn”

Uppdaterad
Publicerad

Duellen mellan statsministerkandidaterna i SVT blev oväntat lugn, med få påhopp. När Löfven bad Reinfeldt att lugna ner sig svarade han: – Jag är väldigt lugn, och fick skratt från publiken.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven höll flera gånger med varandra i kvällens duell i SVT. Och tonen partiledarna emellan var lugnare och mer diplomatisk än hur det har låtit under valdebatterna de senaste veckorna.

Vid ett tillfälle [se klippet här ovanför] skämtade till och med Reinfeldt om den lugna och sansade tonen.

SVT:s Duellen

– Lugn Reinfeldt, så får jag prata klart, sade Löfven.

– Jag är VÄLDIGT lugn, svarade Reinfeldt och fick skratt från publiken.

”En nedtonad stämning”

SVT:s politiske reporter Love Benigh sammanfattade duellen i eftersnacket i SVT:

– Det var en ganska nedtonad och tillbakahållen stämning. Jag skulle inte alls säga att det var någon hätsk debatt. Det här var sakpolitik i fokus och ganska lugnt och samlat.

Statsvetaren: Ovanligt få påhopp

Han fick medhåll av statsvetaren Anders Sundell, som under programmet mätte hur mycket kandidaterna lade på att kritisera varandras politik.

– De lade ungefär en femtedel av tiden på att attackera varandra. Och det är mindre än i tidiga debatter jag har sett på dem. Så en ganska lugn debatt med fokus på sakpolitik. Jag tror att det är mindre mobiliserande, men många gillar det nog, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT:s Duellen

Mer i ämnet