I helgen fortsätter vädret att vara ostadigt i hela landet. Varmaste dagen bjuder Blekinge och Skåne på – där kan det under söndagen bli hela 18 grader. Men Pia Hultgren råder ändå folk att ha paraplyet i beredskap. Foto: TT/SVT

Lynnigt aprilväder väntas hålla i sig i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Det svala och ostadiga aprilvädret håller i sig genom hela helgen. Men det finns ändå goda chanser till sol och värme.

– När solen väl sticker fram blir det rätt varmt eftersom vindarna är svaga, säger Pia Hultgren, SVT:s meteorolog.

Vädret i helgen bjuder inte på några stora överraskningar. Det klassiska aprilvädret håller i sig genom hela landet. Men alla delar har ändå chans att få sol – och regn.

– Vädret är lite lynnigt. Det kan vara fina morgnar, men under dagen kommer det mer moln och skurar. Uppåt i landet kan det även vara risk för snöblandat regn, säger Pia Hultgren.

Skiftande temperatur

Fredagen blir en solig och fin kväll i nästan hela landet, däremot blir det också kallt eftersom vädret klarnar något. Varmt blir det dock på söndag i Blekinge och Skåne, där temperaturen under söndagen stiger upp mot 16 till 18 grader.

I Svealand ligger graderna under helgen på omkring 10 till 15 grader medan det längs Norrlandskusten är liknande temperatur på 10 till 12 grader.

– Vindarna är svaga under helgen vilket gör att det ändå blir rätt varmt när solen väl sticker fram, säger Pia Hultgren.

Positivt med regn

I och med att det inte kommer att blåsa så mycket kan vädret ändå upplevas som varmt och vårlikt. Det är heller inte så negativt med de ostadiga skurarna menar Hultgren.

– Det är väldigt höga pollennivåer nu och då är det bra med några skurar för det rensar i luften, säger hon.

– Men ett paraply är bra att ha i beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.