Foto: TT

M-förslag: Inget försörjningsstöd till dem som nekats asyl

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner bör få rätt att neka försörjningsstöd till människor som fått avslag på sin asylansökan. Förslaget kommer från moderaterna, och målet är att få fler att lämna Sverige.

Moderaterna vill ge kommuner rätt att vägra ge försörjningsstöd till dem som fått avslag på sin asylansökan. Syftet är att få fler att lämna Sverige.

– Vi har ju tiotusentals människor i dag som olovoligen uppehåller sig i landet och kommuner är enligt domstolsbeslut tvungna att betala ut försörjningsstöd till dem. Det tycker vi är orimligt, säger Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson.

Stoppad ersättning

Från och med första juni har asylsökande som inte får stanna i Sverige inte längre rätt till ersättning för mat, kläder och boende. Nu vill Moderaterna också ge kommunerna rätt att säga nej till  försörjningsstöd, tidigare socialbidrag, för vuxna utan barn som fått avslag på sin asylansökan.

– Det är socialtjänstlagen som reglerar det här, och vi vill nu att regeringen gör en översyn av den i syfte att begränsa tillgången på den allmänna välfärden för den grupp som olovligen uppehåller sig i Sverige, säger Forssell.

Det handlar alltså om människor som lever gömda för att slippa utvisas. Hur många av dessa som i dag får försörjningsstöd är oklart, men Moderaterna tror att de kan bli fler när dagersättningen försvinner i sommar.

– Grunden här är att det är alldeles för många som väljer att stanna kvar i Sverige trots att de fått ett avslagsbeslut, och det måste vi få bukt med, säger Johan Forssell.

Oklart rättsläge

Rättsläget är i dag oklart vad gäller kommunernas ansvar för asylsökande som fått avslag. Förvaltningsrätten i Umeå har i flera domar gett en kvinna som lever gömd rätt till försörjningsstöd, medan domstolen i Göteborg sagt nej i ett liknande fall.

– Jag tycker personligen att det är märkligt om kommuner vill ge försörjningsstöd till den här gruppen eftersom de inte har tillstånd att vara i Sverige. Då ska man lämna landet, säger Johan Forssell.

Barnfamiljer undantag

Moderaternas förslag gäller inte barnfamiljer, och kommuner som vill bevilja försörjningsstöd till familjer som fått avvisningsbeslut ska kunna göra det även i fortsättningen. Och den akuta nödhjälpen, som ska täcka kostnader för mat, vill Moderaterna inte röra i dagsläget.

SVT har sökt såväl barn- och äldreminister Åsa Regnér som migrationsminister Morgan Johansson, men de har avböjt att kommentera förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.