M i Östergötland: Riv upp decemberöverenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Östergötland vill skrota decemberöverenskommelsen. Efter en lång debatt på den lokala partistämman i Motala på lördagseftermiddagen blev det en tydlig majoritet för en motion som vill riva upp överenskommelsen.

– Jag är glad, det innebär att frågan nu kommer upp på den stora partistämman i höst, om inte överenskommelsen fallit innan dess, säger Finn Bengtsson, riksdagsledamot från Linköping som skrivit motionen.

Beslutet är ett stort bakslag för förbundsledningen för Moderaterna i Östergötland.

Riksdagsledamoten Andreas Norlén talade för förbundsledningen och inledde debatten med en långt föredrag om varför decemberöverenskommelsen behövs.

– Alternativen är att vi blir stödparti till Socialdemokraterna, eller regerar med hjälp av Sverigedemokraterna, sade han.

”En rävsax”

Men när debatten startade var det kritikerna som hördes mest.

– Jag kan bara inte förklara det här för våra väljare, Stefan Hagfeldt.

– Vi sitter i en rävsax som vi måste ta oss ur, sade Carl G Nilsson.

Och när det var dags för omsröstning var det inte något snack.

Den lokala partiledningen valde att inte ens begära rösträkning eftersom det var uppenbart vilket förslag som hade starkast stöd när ombuden höll upp sina röstsedlar i luften.

Svettig tid väntar M-ledning

För den Moderaternas partiledning väntar nu en svettig tid. Under våren väntar fler partistämmor i distrikt där det finns både kritik mot decemberöverenskommelsen, och motioner med krav på att riva upp den.

Och efter Östgötamoderaternas beslut i dag står det hur som helst klart att frågan nu kommer upp på partiets nationella stämma i oktober. 

Fakta: Decemberöverrenskommelsen

  • Den statsministerkandidat som representerar den största partikonstellationen släpps fram vid omröstning i riksdagen om talmannens förslag. Det sker genom att övriga partier som står bakom överenskommelsen lägger ned sina röster.
  • En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Om det finns en risk för att förslaget skulle falla avstår övriga partier som står bakomöverenskommelsen från att delta i omröstningen.
  • Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.
  • Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal: försvar och säkerhet, pensioner och energi.
  • Överenskommelsen tillämpas första gången när regeringen lägger fram vårpropositionen i april 2015 och den gäller till och med 2022.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.