Foto: TT

M-krav: Migrationsverket ska anställa egna läkare

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att Migrationsverket ska anställa egna läkare som ska arbeta med medicinsk åldersbedömning av ensamkommande barn och ungdomar. Den ökade kriminaliteten ute på gator och torg i landets storstäder bidrar till att det är bråttom, enligt partiet.

– Vi har nu ett helt nytt läge. Förra året kom 35.000 ensamkommande. Dessutom ser vi, inte minst i våra storstäder, problem med kringdrivande ungdomsgäng, inte minst från Nordafrika, och där många faktiskt är äldre än 15 år, men där man hävdar att man är yngre för att inte kunna lagföras. Det har pågått alldeles för länge, och måste nu upphöra, säger Johan Forssell, som är Moderaternas migrationspolitiska talesperson, till SVT Nyheter.

Regeringen vill också ha en medicinsk åldersbedömning av ensamkommande, det fattade man beslut om i samband med den åtstramning som presenterades av flyktingpolitiken i november. Men ännu har det inte riktigt kommit igång.

Osäkra metoder

Bland annat inväntar man på sina håll Socialstyrelsens nya riktlinjer kring medicinsk åldersbedömning, som förväntas inom kort. Dessutom är det få läkare som vill uföra dessa bedömningar. Inom Läkarsällskapet, och inte minst inom barnläkarföreningen, anser man att de metoder som finns i dag är alldeles för osäkra för att kunna anses tillförlitliga.

Trots detta motstånd menar man inom Moderaterna att det inte ska utgöra ett problem i sammanhanget.

– Jag tror att vi kan hitta läkare som kan göra det här jobbet. Det sker i andra länder, så det går här också. Vi måste få till åldersbedömningar i Sverige så att svensk polis och svenskt rättsväsende faktiskt ska kunna göra sitt jobb, säger Elisabeth Svantesson, som är moderaternas andre vice ordförande och arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Morgan Johansson är skeptisk

Migrationsminister Morgan Johansson (S) ger inte oväntat tummen ner för Moderaternas förslag. Han anser visserligen att det är angeläget att få till stånd fungerande åldersbedömningar, men inte genom att läkare anställs av Migrationsverket.

– Jag tycker att det spår som vi arbetar med är bättre, det vill säga att Migrationsverket har ett tydligt uppdrag kring detta och att Socialstyrelsen nu arbetar med nya riktlinjer kring hur det här ska gå till.

– Att Migrationsverket ska börja anställa läkare tror jag inte på, det är bättre att här använda sig av den ordinarie sjukvården. Migrationsverket ska inte vara någon diversebutik. Det är redan för mycket av det skulle jag vilja säga, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer