Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström, framför Folkpartiledaren Jan Björklund. Foto: TT

M lägger ansvaret på regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström kommenterar Wallströms inställda tal:

– Ansvaret för utrikespolitiken ligger på regeringen.

Kristdemokraternas Désirée Pethrus anser däremot att Wallström var ”klantig”.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström lägger ansvaret på den svenska regeringen.

– Det är allvarligt om Sveriges röst stoppas eller försvagas. Det finns en risk för att man bränner relationerna till länderna i regionen. Först fick Margot Wallström inte komma till Israel och nu stoppas hennes tal, säger hon till TT.

Saudiavtalet

Menar du att det är regeringens ansvar för att talet stoppas?

– Ansvaret för utrikespolitiken ligger på regeringen. Men oavsett vad det beror på är det olyckligt att Sveriges röst stoppas. Om man ska göra skillnad så måste man kunna tala med alla.

Men om det nu är just Sveriges röst som stoppats, vad gör man då? Du kritiserar alltså inte Saudiarabien för detta?

– Det är klart att det är väldigt olyckligt att först bli inbjuden och sen inte få hålla sitt tal, säger Karin Enström.

Hon utesluter inte att det finns ett samband med diskussionerna om att stoppa samarbetsavtalet med Saudiarabien.

– Det återstår att se, säger hon.

”Klantigt av Wallström”

Kristdemokraternas Désirée Pethrus är inne på samma spår som Enström och anser att Margot Wallström och UD har varit otydliga i sina förberedelser inför talet och sänt ut dubbla signaler.

– Det verkar röra sig om ett olyckligt diplomatiskt fotarbete av regeringen. UD har inte varit tydliga med om de ska ta upp Saudiarabien eller inte och det har skapat en osäkerhet. Det var klantigt av Margot Wallström, säger Pethrus till SVT Nyheter.

Samtidigt trycker Désirée Pethrus på vikten av att utrikesministern ska ha rätt att tala om viktiga frågor som mänskliga rättigheter och demokrati.

– Margot Wallström ska ha rätt att säga vad hon vill. Sverige tror på yttrandefrihet och det vi driver ska vi inte tona det. Vi i Sverige kan inte tumma på våra värderingar, säger hon.

”Oproportionerlig reaktion”

– Det är en oproportionerlig reaktion på att vi kritiserar verkligheten i det landet, säger Carl Schlyter, ledamot för Miljöpartiet i riksdagen och ordförande i riksdagens EU-nämnd om saudiernas protest.

Reaktionen visar hur naivt det är att tro, menar han, att det omdiskuterade militära samförståndsavtalet skulle ha någon som helst betydelse för möjligheterna att ha en dialog om mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Om man efter tio år med avtalet inte ens får rikta kritik mot landet visar det, anser han, hur absurt resonemanget är.

– Jag blir stärkt i min övertygelse att avtalet med diktaturen Saudiarabien måste avslutas, skriver Ellinor Eriksson, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i en skriftlig kommentar till TT.

”Säg upp Saudiavtalet”

Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Maria Weimer, vars parti varit mycket kritiskt mot det miltära samarbetsavtalet, säger:

– Man har sagt att det skulle skada relationerna med Saudiarabien, men det här visar ju att de redan är på en bottennivå och då tycker jag att man ska passa på och säga upp avtalet. Det finns inga skäl att behålla en relation som inte är bra, säger Weimer.

– Jag tror inte att regeringens linje, att man ska kritisera Saudiarabien men ändå vill fortsätta att sälja vapen dit, fungerar. Man kan inte både äta kakan och behålla den, säger hon.

SVT Nyheter har sökt Miljöpartiets Åsa Romson för en kommentar kring Saudiavtalet men där hänvisar man istället till utrikesdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet