• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

M-ledamot utreds för olämpligt sexuellt beteende

Uppdaterad
Publicerad

En moderat riksdagsledamot utreds internt för olämpligt sexuellt beteende. De utsatta personerna ska enligt SVT:s uppgifter vara under 18 år och tillhöra Moderata ungdomsförbundet, MUF.

– Vi tar alltid sådana här uppgifter på allvar, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till SVT.

Enligt SVT:s uppgifter ska ledamoten ha haft flera digitala kontakter med flickor mellan 15 och 18 år inom MUF. Den interna utredningen handlar i nuläget om ett fall av sexuellt olämpligt beteende, enligt partiets presschef Niklas Gillström.

Enligt uppgifter till SVT  ska det olämpliga beteendet ha ägt rum förra året. Men det är först nu som partiledningen ska ha informerats. En företrädare för partiet ska ha konfronterat riksdagsledamoten med anklagelserna under onsdagen.

”Tar uppgifterna på allvar”

SVT fick uppgifter uppgifter om ärendet under torsdagen och försökte få svar från Moderaterna. Men Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna, ville då inte svara på några frågor.

Under fredagen ställde han däremot upp på en intervju.

– Vi tar alltid sådana här uppgifter på stort allvar och nu kommer vi reda ut vad som har hänt, säger han.

Han vill inte gå in på vad det är för anklagelser som riktas mot ledamoten.

– De uppgifterna vi fått är av det slaget att vi vill titta närmare på det.

Kommer ledamoten att fortsätta jobba som vanligt?

– Ja. Vår process ser ut så att först tar vi del av uppgifterna och sedan försöker vi bringa klarhet i det som hänt. Vi kommer inte att föregripa den processen.

Om partiet kommer att lämna in en polisanmälan till följd av anklagelserna är för tidigt att säga, menar Gunnar Strömmer.

Ledamoten: Inget jag hört talas om

Riksdagsledamoten dementerar själv att det pågått några sexuellt olämpliga kontakter.

– Det är ingenting jag någonsin har hört talas om, säger moderaten till Aftonbladet.

Fredrik Hultman, generalsekreterare för MUF, skriver i ett sms:

”Moderata ungdomsförbundet ser allvarligt på den här sortens uppgifter. Alla som engagerar sig i MUF ska känna sig trygga. Eftersom det rör sig om en partiföreträdare, hanteras frågan av Moderaterna.”

SVT söker fortsatt riksdagsledamoten för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.