Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Motbjudande argumentation från Sverigedemokraterna”. Hör Johan Hultberg (M) och Linda Lindberg (SD) i Aktuellt efter att könstillhörighetslagen röstats igenom. Foto: SVT

M-ledamoten om SD:s agerande kring könstillhörighetslagen: ”Motbjudande”

Uppdaterad
Publicerad

Den omtvistade könstillhörighetslagen har blottat en spricka mellan M och SD. Moderaternas Johan Hultberg går så långt som att beskriva SD-ledamöternas agerande i frågan som ”motbjudande”.

– Det är inte en saklig debatt när man jämför transpersoner med djur och utklädnad. Det är att nonchalera en väldigt liten men utsatt grupp, säger han i Aktuellt.

Kommentarerna som Johan Hultberg, Moderaternas gruppledare i Socialutskottet, vänder sig mot fälldes under den sex timmar långa debatt som föregick onsdagens omröstning.

– Jag tyckte det var motbjudande, det sätt som ledamöter från Sverigedemokraterna argumenterade. Men i grunden är jag inte så förvånad. Vi har väldigt olika ingångar i de här frågorna. Sverigedemokraterna hade nog helst avskaffat den lagen som vi har idag, säger han.

”Kanske hade uttryckt mig på annat sätt”

När ordet går över till Linda Lindberg (SD) säger hon:

– Jag tycker vi sänker nivån i debatten alldeles förfärligt jag tänker inte stå här och gyttjebrottas med Johan.

När hon tillfrågas om vad hon tycker om debatten är hennes åsikt att den var saklig och bra.

– Sen är det en fråga som engagerar våra ledamöter mycket och vi har haft många som pratat. Jag kanske hade uttryckt mig på ett annat sätt men jag tycker det har varit en väldigt saklig debatt.

Oenighet även inom M

Lagförslaget har blottat en spricka mellan partierna, vilket i sin tur väckt frågan om Tidösamarbetet är hotat.

SD-ledaren Jimmie Åkesson sade efter omröstningen att det egentligen inte innebär så mycket, men att han var besviken på de delar av regeringen som drivit igenom frågan.

Inom Moderaterna har flera anonyma källor vittnat om att statsminister Ulf Kristersson ville se den nya lagen träda i kraft, medan andra i partiets riksdagsgrupp var emot. Under omröstningen var det dock bara en moderat som gick emot partiledningen: Ellen Juntti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.