Anna Kinberg Batra chattade efter måndagesn ”Partiledaren”. Foto: TT

M-ledaren Anna Kinberg Batra chattade med tittarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter hennes medverkan i SVT:s program Partiledaren svarade Anna Kinberg Batra på tittarnas frågor. Här kan du se hela chatten!

Tommy: Hur ska bostadsfrågan lösas?

Anna Kinberg Batra: Hej Tommy!

Vi behöver många fler bostäder och vägen dit går framför allt genom enklare regler och minskat krångel så fler kan bygga mer utan att det blir för dyrt.

Sven Åkesson: Finns det några sorts hinder för en folkomröstning om invandrarfrågan?

Anna Kinberg Batra: Hej Klas! Jag tycker vi ska fortsätta vara med och ta ansvar när människor måste fly, det borde fler EU-länder också göra bättre.

janne666: Skulle du kunna tänka dig en koalitionsregering med både moderaterna och socialdemokraterna?

Anna Kinberg Batra: Hej Kotte!

Vi söker mandat för en moderatledd alliansregering, eftersom vi kan genomföra bättre reformer då för jobb och tillväxt.

Jonas : Eftersom sossarna vill genomföra en höjning av nästan alla skatter som ni har sänkt, kommer Decemberöverenskommelsen att rivas upp?

Anna Kinberg Batra: Hej Jonas!

Det bästa och viktigaste sättet att stoppa rödgröna skattehöjningar är att byta regering. Vi behöver bli starkare efter valet i höstas, och Sverige behöver en bättre regering senast 2018.

NN: Vad vill du säga till mig, och otaliga andra alliansväljare, som upplever att du m.fl. genom Decemberöverenskommelsen gav bort våra röster till Stefan Löfven?

Anna Kinberg Batra: Hej NN! Tyvärr gick ju alliansen tillbaka med 10 % i höstas och de röda och gröna partierna blev sammanlagt större. Mot den vänsterstyrda regeringen driver vi oppositionspolitik och visar alternativ, så vi kan byta ut den senast 2018. Det är vår uppgift, inte att agera stödparti åt Stefan Löfven.

Ayman: Hej Anna! Du pratade om att fler EU-länder måste ta ett större ansvar när det gäller migrationen. Varför ser du inte samma system gällande svenska kommuner?

Anna Kinberg Batra: Hej Ayman! Jo, fler kommuner behöver ta större ansvar än i dag, och vi behöver bättre möjligheter till jobb, skola och bostäder så fler kan komma in snabbare i samhället.

Otto / Ulla: Hur ska ni lösa skolfrågan?

Anna Kinberg Batra: Hej!

Sverige behöver fortsätta satsa på kunskap i skolan, därför har vi tex föreslagit både mer matte i skolan och programmering på schemat. Tidigare betyg och fler duktiga lärare är viktiga också, det kommer vi fortsätta arbeta med i både M och alliansen.

Andreas: Hej Anna! Kommer Du att kämpa för att bevara ROT i sin nuvarande form?

Anna Kinberg Batra: Hej Andreas!

Ja, vi tycker det är fel att minska på ROT, inte minst eftersom det gjort svarta jobb vita.

Johan: Varför valde ni att ge bort regeringsmakten istället för att regera med stöd från Sverigedemokraterna?

Anna Kinberg Batra: Hej Johan!

Vi vill inte regera med Sd, som är ett instabilt enfrågeparti men som också föreslår tex högre skatt på jobb, högre bidrag och säger nej till Nato.

Boldt-Christmas: Vilken är Sveriges största utmaning idag?

Anna Kinberg Batra: Hej! Den allra viktigaste utmaningen framöver är att fortsätta vara ett starkt samhälle i en krävande omvärld där det ställs hårda krav på oss.

Anders Jonsson : Sveriges medborgare är de näst bäst belånade folket i världen? Hur vill du förändra det?

Anna Kinberg Batra: Hej Anders!

På flera orter är bostäderna väldigt dyra, den viktigaste lösningen på det är att bygga mer och billigare. Det är också viktigt att vi fortsätter arbetet med en sundare amorteringskultur.

Peeter: Är Sverige jämställt?

Anna Kinberg Batra: Hej Peeter!

Inte tillräckligt – visst har vi många kvinnor tex på arbetsmarknaden och i riksdagen, men det finns skillnader i hur kvinnor och män behandlas och skillnader i tex lön som inte kan förklaras med annat än kön. Det behöver vi ändra på.

Elvaåring: Jag är elva år och jag såg dig i Partiledaren och du var superbra !!! Jag tyckte du svarade bra och det var kul att se dig. Jag hoppas du kan driva Moderaterna framåt. Lycka till !!! (Hoppas du kan svara på detta!)

Anna Kinberg Batra: Hej Elvaåring!

Tack, vad roligt att du tittade och skriver! Jag tänker fortsätta leda Moderaterna så vi kan leda Sverige till att bli bättre i framtiden.

Frågvis: Hej, vad skiljer moderaterna nu med dig som chef jämfört med Reinfeldt?

Anna Kinberg Batra: Hej Frågvis!

Det skiljer 5 år och 6 cm mellan oss, och jag arbetar ju tyvärr i opposition nu efter att han var en väldigt bra statsminister. Nu utvecklar vi politiken för att komma igen starkare i regeringsställning.

PIA: Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet ?

Anna Kinberg Batra: Hej Pia! Jag skulle vilja hålla båda utanför regeringsmakten.

Gabriel: Hur tror du att MUF kan vara med och påverka Moderaternas framtida politik?

Anna Kinberg Batra: Hej Gabriel!

Genom att vara med och utveckla morgondagens politik, och genom att förstå många ungdomars vardag och hur den behöver förbättras.

Håkan i Lund: Hej! Hur kommer M att hantera försvaret? Detta har ju alltid legat M varmt om hjärtat. De nyligen tillförda extra pengarna försvinner ju till cirka hälften till löneökningar, sociala avgifter, dyrare matriel med mera. Kan vi försvara hela landet i dag?

Anna Kinberg Batra: Hej Håkan i Lund!

Vi har just nått en överenskommelse om försvaret, där vi fick fram dubbelt så stora anslagsökningar som finansministern hade föreslagit och utreder bla Nato. Det lägger en grund för stärkt förmåga, men vi kommer följa noga att det är tillräckligt.

Anna: Vad menar du med ordning och reda i vår asylpolitik? Om det inte är ordning och reda vad krävs för att det ska bli det?

Anna Kinberg Batra: Hej Anna!

Vi har och ska ha ett rättssäkert asylsystem, det är viktigt för att man ska kunna få sin sak prövad och skydd om man behöver. Nu utvecklar vi politiken i integrationsområdet, där jag tror vi behöver fler vägar in i samhället.

Hanna: Finns det några skatter Moderaterna kan tänka sig att höja?

Anna Kinberg Batra: Hej!

Vi vill inte höja skatten på arbete, det är det tyvärr andra partier som vill men det skulle skada Sverige. Däremot ska vi ha effektiva styrmedel för till exempel klimat och miljö, och det kan inkludera även beskattning.

Ola: Varför svarade du inte på frågorna kring migration och Reinfeldts tal? Är du rädd för att säga vad du tycker? Eller har du inga svar?

Anna Kinberg Batra: Hej Ola!

Om migration försökte jag vara tydlig – vi ska fortsätta ta ansvar när människor behöver fly och vi behöver bli betydligt bättre på integration av dem som kommit hit. Om olika formuleringar i olika tal som Fredrik Reinfeldt hållit kan det alltid bli diskussion, men han var bra på att peka på utmaningar som Sverige har framför sig och nu leder jag vårt arbete för att möta dem.

Webbred: Då avslutar vi chatten. Tack till Anna Kinberg Batra och alla er som ställde frågor. Programmet Partiledaren där Anna Kinberg Batra medverkade i kväll kan du se i efterhand i SVT Play. Ha en fin kväll!

Anna Kinberg Batra: Stort tack själva!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.