Moderaternas partisekreterare Kent Persson Foto: Scanpix

M missade myndighet

Publicerad

Moderaternas partisekreterare Kent Persson lanserar förslaget att starta en ny myndighet med uppgift att granska landets äldreboenden. Men tjänsten som generaldirektör är redan utlyst. -Kent Persson borde vara mer insatt i vad regeringen gör, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg.

Kent Persson målade i en intervju med SVT:s Rapport upp visionen av en välfärdsinspektion med tydligt mandat att utfärda föreskrifter, varningar och även makt att stänga ner icke-fungerande verksamheter. Persson menade att vanvård och missförhållanden har fått pågå för länge.

– Välfärdsinspektionen ska i första hand jobba förebyggande, men den ska också ha en skarp möjlighet att sätta in åtgärder. Ytterst ska en verksamhet kunna stängas om den inte klarar av att hålla kvaliteten, sade Moderaternas partisekreterare.

Flera sökande
Problemet är att en sådan myndighet redan ligger i startgroparna. För ett par veckor sedan utlyste regeringen tjänsten som generaldirektör för den kommande myndigheten, än så länge kallad inspektionsmyndigheten för vård och omsorg. Minst 13 personer hade sökt tjänsten när ansökningstiden gick ut i torsdags, enligt socialminister Göran Hägglunds pressekreterare Johan Ingerö.

-De har uppenbart varit instängda och verkar inte ha följt med i vad som hänt, säger Acko Ankarberg om det moderata förslaget.

-Jag vet att Kent Persson är ny på sitt uppdrag, men det finns väl anledning att ta reda på vad som hänt innan man går ut och tror att det är något nytt.

Regeringen sparar
Även Vänsterpartiet sågar Kent Perssons förslag med hänvisning till att den myndighet han efterlyser redan finns: Socialstyrelsen. Bekymret är hur den borgerliga regeringen utarmat den genom att strypa resurserna, hävdar Eva Olofsson (V) i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen gjorde förra året inspektioner vid 170 av de 3.000 äldreboenden man har tillsynsansvar för. Tre av fyra visade sig ha brister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer