M: Ny myndighet ska granska äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill bilda en ny myndighet som ska granska landets äldreboenden och ha makt att stänga boenden som inte sköter sig.

Efter upprepade skandaler inom äldreomsorgen de senaste åren förslår nu Moderaterna att en ny myndighet ska bildas, en så kallad välfärdsinspektion. Den nya myndigheten ska utöva tillsyn över landets äldreboenden och vid grova missförhållanden ska välfärdsinspektionen kunna stänga ett boende.

– Välfärdsinspektionen ska i första hand jobba förebyggande, men den ska också ha en skarp möjlighet att sätta in åtgärder. Ytterst ska en verksamhet kunna stängas om den inte klarar av att hålla kvaliteten, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson till Rapport.

Flera fall av vanvård

Äldreomsorgen har varit en av de viktigaste politiska frågorna de senaste åren. Flera fall av vanvård har avslöjats och fått stor uppmärksamhet i medierna. Samtidigt har en annan debatt förts om privata bolag inom välfärden som för ut stora vinster skattefritt ur landet.

Regeringen har redan aviserat förslag mot den här skatteplaneringen och nu har alltså också Moderaternas arbetsgrupp för äldrefrågor enats om ett förslag för att förbättra tillsynen och kontrollen vid landets äldreboenden.

Ska kunna stänga av boenden

Den nya myndigheten, välfärdsinspektionen, ska kontrollera kvaliteten inom äldreomsorgen, men också ha möjlighet att utfärda varningar och se till att icke-fungerande verksamheter drabbas av tydliga påföljder.

Det kan handla om viten eller böter, enligt Moderaternas förslag, men ytterst ska alltså myndigheten också kunna stänga ett äldreboende som inte klarar kvalitetskraven.

”Löser inga problem”

Men att inrätta en ny myndighet för att granska äldreomsorgen löser inga problem, anser Vänsterpartiet. Socialstyrelsen har redan i dag just de befogenheterna. Problemet är i stället hur den borgerliga regeringen minskat resurserna till både Socialstyrelsen och äldreomsorgen.

”Med regeringens politik försvinner varje år miljardbelopp från äldreomsorgen via privata vårdbolag. Det som skulle göra verklig skillnad är ökade resurser för högre bemanning, en långsiktig kompetenssatsning och bättre arbetsvillkor för dem som arbetar i äldreomsorgen”, säger partiets talesperson Eva Olofsson i ett pressmeddelande.

Hittade flera brister

Socialstyrelsen gjorde förra året inspektioner på 170 av de 3 000 äldreboenden man har tillsynsansvar för. Vid tre av fyra verksamheter hittades brister.

-Jag tycker att det är viktigt att hålla fast vid principen att det är landstingen och kommunerna som är ansvariga för att bedriva en god och säker vård, säger Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer