Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare. Foto: TT.

M: Oanmälda hembesök ska minska bidragsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Oanmälda hembesök hos dem som lever på försörjningsstöd och krav på att söka jobb på annan ort direkt. Det är Moderaternas senaste förslag för att minska bidragsberoendet.

Moderaterna fortsätter att försöka vässa den arbetslinje som tog alliansregeringen till makten 2006. Hårdare krav på bidragstagare för att minska utanförskapet är fortsatt en av de viktigaste ingredienserna.

Förslaget kommer efter regeringens prognos i vårbudgeten om att en miljon människor kommer att leva på bidrag 2020.

– Det är de grupper som redan nu står längst från arbetsmarknaden. Då behöver vi göra mer för att fler ska gå från bidrag till jobb och få det där första jobbet. Där är jag allvarligt oroad över att regeringen driver åt fel håll, säger partiledare Anna Kinberg Batra (M).

Hembesök ska minska bidragsfusk

Moderaterna vill nu att det blir obligatoriskt för alla kommuner att göra hembesök hos dem som lever på försörjningsstöd, tidigare socialbidrag. Besöken ska kunna vara oanmälda och syftet är att minska fusk och felaktiga utbetalningar och fånga upp personer som levt länge på bidrag.

– Jag tycker att det är rimligt att det är ordning och reda och att vi ställer krav när man lever på bidrag som vi betalar tillsammans, säger moderatledaren.

Solna förebilden

Förebilden är Solna som införde hembesök 2009. Även flera andra kommuner har hembesök som en del av utredningsarbetet inför beviljandet av försörjningsstöd.

– I de kommuner som har prövat har vi sett att det är färre som behöver leva på bidrag och fler som jobbar. Då är det rimligt att det ställs krav, säger Anna Kinberg Batra.

Kritik från JO

Men åtgärden har kritiserats av Justitieombudsmannen, JO, som menar att oanmälda hembesök utan samtycke kan strida mot de grundläggande fri- och rättigheter som stipuleras i regeringsformen och Europakonventionen.

I ett beslut från 2012 skriver JO:

”Frivilligheten måste vara reell och socialtjänsten bör diskutera saken med den enskilde så att denne får möjlighet att ta ställning till om han eller hon vill acceptera det intrång i hans eller hennes integritet som ett hembesök otvivelaktigt utgör. Utrymmet för att göra så kallade oanmälda hembesök är mycket begränsat och bör kunna godtas endast i undantagsfall, till exempel om socialtjänsten befarar att det föreligger en nödsituation.”

Kinberg Batra: Ändra lagen

Enligt Anna Kinberg Batra ska socialtjänstlagen ändras så att hembesöken kan göras obligatoriska.

– Det är naturligtvis rimligt att det görs under ordnade former och det är därför som vi öppnar för att ändra lagstiftningen.

Moderaterna vill också att alla kommuner ska kräva att bidragstagarna söker jobb på annan ort – redan från första dagen med försörjningsstöd. 

S-kritik

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), är inte övertygad.

– När Moderaterna hade chans att styra så ökade antalet socialbidragstagare ganska dramatiskt, det gör det inte längre. Nu sjunker arbetslösheten och fler kan försörja sig själva.

Men era prognoser visar ju att det kommer att vara en miljon människor i bidragsförsörjning 2020?

– En stor del är nyanlända som behöver lite mer tid för att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Här måste vi göra väldigt mycket mer för att man snabbare ska kunna komma i jobb.

Vill höja jobbstimulansen

Sedan tidigare vill Moderaterna också att den som får ett jobb ska få behålla mer av sitt försörjningsstöd än i dag. Den så kallade jobbstimulansen ska höjas från 25 till 40 procent vilket innebär att man ska kunna räkna av 40 procent av en inkomst när försörjningsstödet fastställs.

Enligt Moderaternas beräkningar skulle en ensamstående tvåbarnsförälder som tar ett halvtidsjobb som vårdbiträde på så sätt få en tusenlapp i månaden i ökad inkomst.

Frågan är dock vilken effekt en sådan förändring skulle få. Enligt den uppföljning Socialstyrelsen presenterade i januari är det bara 1,8 procent av dem som lever på försörjningsstöd som i dag får del av jobbstimulansen som infördes 2013.

– Det här är en relativt ny reform men väldigt viktig och med en väldigt tydlig värdering – att det alltid ska löna sig att gå från ett försörjningsstöd till ett arbete, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.