Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man måste kunna hålla isär dem men samtidigt erkänna målkonflikten. Jag tycker att vi ska vara ärliga med att en sänkning av bränsleskatten inte kommer vara toppen för miljön”, MUF-ordföranden. Foto: Rebecka Haglund/SVT

”Kärnkraft kan inte vara Moderaternas enda svar på klimatfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen spikades Moderaternas klimatpolitik på arbetsstämman i Helsingborg. Stort fokus ligger på kärnkraftens roll.

– Det är bra men det kan inte vara Moderaternas enda svar på klimatfrågan, säger Moderata ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad.

Elektrifieringen är nyckeln till klimatomställningen, heter det i M:s proposition på stämman med namnet ”Grön höger – för minskade utsläpp och framtidens jobb”. Partiet anser att mer ren el till ett samhälle i omställning bäst sker med hjälp av kärnkraft.

– Det går inte tänka bort fossilfri elproduktion om man vill tala om elektrifiering av klimatomställningen. Fråga Tyskland om de har lärt sig av det – det går inte låtsas göra en elektrifiering om man inte från början har en fossilfri elproduktion. Då hamnar man i kol, i Northstream 2 och geopolitiska problem, säger Ulf Kristersson.

Kärnkraften central valfråga

Klimatpolitiken blir central i M:s valpolitik, och just kärnkraften är enligt partistrategerna något som hjälper partiet till starkt förtroende hos väljarna i frågan. Enligt en Novusundersökning från augusti anser väljarna att M är andra bäst på miljö/klimat, och bäst i energifrågan.

– Om jag är övertygad om att klimatfrågan är en av vår tids riktigt stora frågor, då kan man också vinna väljare på det. Men i grund och botten tycker jag att politik är att lägga det man tycker är rätt och riktigt, säger Ulf Kristersson.

Kritik från ungdomsförbundet

Men Muf:s Matilda Ekeblad tycker att kärnkraften tar väl mycket fokus.

– Jag tycker om kärnkraft men det kan inte vara Moderaternas enda svar på klimatfrågan. Vi måste se till att ha fler svar än bara skrika om kärnkraften.

Viktigt i omställningen är enligt M även skogen, vars produkter kan ersätta de fossila. De enskilda skogsägarna ska bli fler och få mer att säga till om hur egendomen förvaltas. Därför vill Moderaterna att statliga Sveaskog säljer av delar av sina tillgångar.

”Måste erkänna att det inte är bra för klimatet”

En annan fråga på arbetsstämman är sänkt skatt på drivmedel. Medan politiken ska göra det möjligt att ställa om till bilar som släpper ut lite eller inga utsläpp alls måste kostnaden för de som är beroende av bilen vara rimlig, hävdar partiet.

– Vi måste erkänna att det inte är det bästa för klimatet och att vi förstår att det inte leder till minskade utsläpp, men vi borde prata om vad vi ska göra för att fler ska kunna köra elbil, säger Matilda Ekeblad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Den här regeringen vill ha elbilar, men bygger knappt ut laddningsinfrastrukturen” säger Ulf Kristersson (M) som ett exempel på vad han menar är ”klimathyckleri”. Foto: Johan Nilsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer