Moderatledaren Ulf Kristersson vill att kraven på svenskkunskaper för nya svenskar blir hårdare. Arkivbild. Foto: TT

M vill ha hårdare språkkrav

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill se tuffare språkkrav för nyanlända som kommer till Sverige. Partiet föreslår bland annat att ersättningen ska kunna dras in om de inte lyckas nå upp till ett godkänt resultat i sina svenskstudier.

– Moderaterna vill se tuffare språkkrav för nyanlända som kommer till Sverige. Partiet föreslår bland annat att ersättningen ska kunna dras in om de inte lyckas nå upp till ett godkänt resultat i sina svenskstudier.

– Vi har sakta men säkert insett att de krav vi har på svenska språket inte är tillräckliga. Det finns krav på att delta i SFI, men det finns inte krav på att lära sig svenska. Det ser vi tydliga konsekvenser av, säger moderaternas partiledare Ulf Kristersson till TT.

Möjlighet att frångå reglerna

Moderaterna vill att personer som ska inleda sin SFI-utbildning får en individuell prestationsplan där personliga läromål sätts upp. Om dessa krav sedan inte uppfylls ska personen först kunna varnas och därefter få sin etableringsersättning helt eller delvis indragen.

– Perfekt svenska är överskattat, men begriplig svenska har man väldigt stor nytta om av om man ska leva i Sverige. Man ska inte kunna leva i en förort år efter år utan att lära sig svenska.

Kristersson säger dock att det kommer att finnas möjlighet att frångå reglerna i vissa fall.

– Det kommer alltid att krävas undantag. Det finns människor som till följd av ålder, funktionsnedsättningar och andra orsaker inte har möjligheten att lära sig på samma sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.