Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaterna vill nu sänka skatten på drivmedel. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att kostnaden för bensin och diesel är väldigt hög just nu. Foto: Jessica Gow/TT, Andreas Hillergren/TT

Moderaterna vill sänka drivmedelsskatten

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill sänka skatten på bensin och diesel. Det är en del av partiets budgetmotion.
– Just nu är kostnaden väldigt hög, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Regeringen planerar att höja skatterna för drivmedel under den kommande mandatperioden. Nu föreslår Moderaterna en sänkt skatt på bensin och diesel, som en del av partiets budgetmotion.

Höjda skatter, ett högt oljepris och en rekordsvag krona är orsaker till att drivmedelspriserna höjts, enligt Moderaterna. Partiet menar att det blivit ”för högt” så att det försvårar för de som inte har något alternativ för att ta bilen till jobbet.

– Om man menar allvar med att hela Sverige ska leva, då måste man också möjliggöra för alla de som bor utanför större städerna att använda bilen, som de ju också är helt beroende av att göra. Just nu är kostnaden för bensin och diesel väldigt hög, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Sänka med en krona

Det är ett förslag i två delar. Moderaterna vill avskaffa den så kallade överindexeringen av bensin- och dieselskatten – en fortsättning på den frysning som Moderaterna fick igenom med M/KD-budgeten.

Utöver det föreslår partiet en aktiv sänkning av skatten på drivmedel, den så kallade energiskatten.

”Sammantaget motsvarar sänkningen att priset vid pump kan sänkas med en krona per liter jämfört med den nivå som annars skulle gälla för 2020”, skriver Moderaterna i ett mejl till SVT Nyheter.

”Slår hårdast mot landsbygden”

Moderaterna menar att Sverige ska använda ekonomiska styrmedel för att minska påverkan på natur och klimat.

”Utsläpp ska beskattas, men beskattningen ska inte innebära en oproportionerligt stor skattebörda på landsbygden. Sverige behöver ta tag i klimatutmaningen där den är som störst – i stället för att pressa igenom symbolpolitiska skattehöjningar som slår hårdast mot landsbygden.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer