Elisabet Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson och partiledaren Ulf Kristersson. Foto: TT arkiv

M vill satsa på välfärd genom minskade bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill i sin vårbudget prioritera satsningar på kärnområden som vård, skola och polisen. Det ska ske genom att minska de samlade bidragskostnaderna

Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson på DN debatt.

”Första steget för att skapa ett utrymme för reformer är att minska regeringens bidragshöjningar, byggsubventioner, arbetsmarknadsåtgärder och klimatsatsningar utan klimateffekt”, skriver de två.

Omprioriteringarna ska enligt dem ge 28 miljarder som direkt kan gå till verksamheter som skola och vård.

För att minska bidragskostnaderna föreslår partiet bland annat ett bidragstak där summan av bidrag aldrig kan bli högre än lönen från arbete. Det ska också ställas tydligare krav på dem som har socialbidrag, och nyanlända ska successivt kvalificeras in i välfärdssystemet, anser M.

I artikeln riktar man också hård kritik mot Socialdemokraterna som beskylls för att inte ha förmått utnyttja högkonjunkturen i Sverige. Moderaterna menar att regeringen höjt skatterna med 60 miljarder kronor och ökat statens utgifter med 100 miljarder under den senaste mandatperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.