Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Färre a-kassedagar och bidragstak i M-budget

Uppdaterad
Publicerad

Färre dagar med a-kassa och en gräns för aktivitetsstöd på tre år. Det föreslår Moderaterna i sitt budgetalternativ.

Partiet vill också sätta tak för hur stort bidrag en familj kan få och begränsa ersättningar till nyanlända.

På onsdag lägger Moderaterna fram sin budgetmotion, som svar på regeringens vårbudget. Partiet vill sänka antalet dagar med a-kassa till 265 från dagens 300. I sitt kommande budgetförslag föreslår partiet också att aktivitetsstödet upphör för den som varit arbetslös i tre år.

”Treårsgräns rimlig”

Ersättningarna ska stötta omställningen till ett nytt jobb, inte vara ett sätt att försörja sig, lyder motiveringen.

– A-kassa och aktivitetsstöd har aldrig varit tänkt att vara en permanent försörjning. Vi har satt en gräns på tre år vilket vi tycker är rimligt, säger Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.

Hon tillägger att arbetslösa måste få bättre stöd än i dag att hitta arbete. Det vill Moderaterna bland annat uppnå genom att lägga ner Arbetsförmedlingen för att andra aktörer ska kunna göra mer.

– Vi fortsätter i vårbudgeten att stärka arbetslinjen och vi vet att ersättning vid arbetslöshet spelar roll. Vi vill göra det mer lönsamt att jobba och också se till att sysselsättningen ökar ännu mer, säger Elisabeth Svantesson.

Krav för försörjningsstöd

I en debattartikel i Dagens Nyheter drar hon tillsammans med partiledaren Anna Kinberg Batra och ekonomisk-politiske talesmannen Ulf Kristersson upp riktlinjerna för en bidragsreform.

De föreslår att kraven på dem som får försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag, ska skärpas, så att alla kommuner kräver att den som får bidrag söker och tar jobb i hela landet. Arbetslösa med försörjningsstöd mer än tre månader ska delta i enklare samhällsnyttiga insatser.

Nyanlända ska efter hand kvalificera sig för stöd som till exempel barnbidrag och föräldrapenning. Ett tredje förslag är ett bidragstak, så att den sammanlagda inkomsten inte gör att det inte lönar sig att arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.