Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter mötet med talmannen – Magdalena Andersson: ”Jag vill leda Sveriges regering”

Magdalena Andersson bjuder in Vänsterpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson får talmannens uppdrag att sondera för en ny regering.

Hon har nu bjudit in Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till samtal för att försöka säkra stöd i en kommande statsministeromröstning.

– Jag har sagt till talmannen att det kan bli stora och svåra förhandlingar framöver, säger Dadgostar.

Efter möten med alla partiledare gav talman Andreas Norlén Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson sonderingsuppdraget att försöka bilda en ny regering.

Hon får fram tills på tisdag klockan 10 på sig att försöka säkra stöd för en framtida regering.

Kommer samtala med V

För att bli godkänd i en statsministeromröstning krävs att Magdalena Andersson inte får 175 eller fler nejröster emot sig.

För detta krävs stöd från bland annat Vänsterpartiet, vars partiledare Nooshi Dadgostar håller fast vid att partiet inte släpper fram Magdalena Andersson som statsminister utan förhandlingar.

– Jag kommer inte att ignorera Vänsterpartiet, sa Magdalena Andersson efter sitt möte med talmannen tidigare under torsdagen.

Efter att ha fått sonderingsgsuppdraget bjöd hon via ett Facebook-inlägg in Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar till samtal.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar stod efter sitt möte med talmannen på torsdagen fast vid sitt krav på att partiet vill en överenskommelser kring högre pensioner, bättre sjukförsäkring och en tryggare arbetsmarknad.

– Jag har sagt till talmannen att det kan bli stora och svåra förhandlingar framöver, sa Dadgostar.

”Tydlig varudeklaration”

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna meddelade efter sina respektive möten med talmannen att de kommer att rösta nej till Magdalena Andersson i en kommande statsministeromröstning.

– I går gav C besked att de för tredje gången på tre år vill bilda en socialdemokratisk regering. Jag beklagar detta, men det är en tydlig varudeklaration för nästa val, sa Ulf Kristersson.

Efter att uppgörelsen mellan regeringen och Centerpartiet om strandskyddet blev klar på onsdagen meddelade Centerpratiet att man kommer att acceptera Magdalena Andersson som ny statsminister i en kommande omröstning.

Centerpartiets Annie Lööf svarar på kritiken och säger i en intervju med Expressen efter sitt möte med talmannen att det är Moderaterna som har gett Vänsterpartiet inflytande genom att partierna gemensamt stoppat liberala reformer.

Miljöpartiet kommer att rösta grönt till Magdalena Andersson.

Se klipp på när talman Andreas Norlén gav Magdalena Andersson uppdraget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S-ledaren får fram tills på tisdag klockan 10 på sig att sondera förutsättningarna till att bilda en ny regering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.