Magiskt under sommarsolståndet

Uppdaterad
Publicerad

Shamansk ceremoni i Sundsvall, eldfester i Tanum och majstänger i Skåne. Glöm sill, nubbe och små grodorna runt stången, i dag tjuvstartar många med att fira sommarsolståndet.

Myter, magi och mystik. Årets längsta dag och ljusaste natt har firats sedan urminnes tider och alltid haft en viktig plats i folktron. I flera tusen år har människan kunnat räkna ut när sommarsolståndet, den tidpunkt då solen står högst på himlen, inträffar.

I år infaller den exakt klockan 19.16 på tisdagskvällen. Då når solen zenit över Kräftans vändkrets i Sahara. Och på flera platser i landet anordnas allt ifrån eldfester till viskvällar.

-En del menar att det är någon sorts ursprung till midsommarfesten. Den svenska allmogen har alltid firat en egen fest som inte är direkt kopplad till den kyrkliga högtiden men det är oklart om den har sitt ursprung i sommarsolståndet, säger folklivsforskare Jonas Engman vid Nordiska museet.

Det var på 300-talet som kyrkan ville göra om traditionen till en kristen högtid och beslutade att midsommardagen skulle firas den 24 juni på Johannes Döparens dag.

Men 1953 beslutade vi att midsommar alltid ska firas på en fredag mellan den 19 och 25 juni så först om tre dagar kan vi officiellt börja klä midsommarstången och ta fram paraplyerna.

TT

Fakta: Sommarsolståndet

* Sommarsolståndet är tidpunkten på året då solen står som högst på himlen på norra halvklotet. Solen står då i zenit precis över Kräftans vändkrets som sträcker sig i en linje över Sahara i Afrika, österut över Arabiska halvön, norra Indien, norra Stilla havet, Mexiko och Västindien.

* På södra halvklotet råder omvända förhållanden, där infaller sommarsolståndet vid vårt vintersolstånd, den 21 december.

* Datum för sommarsolståndet är oftast den 21 juni, men vissa år kan det infalla den 20 juni. Det exakta klockslaget varierar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.