Magdalena Andersson stöds av en majoritet av S-ombuden – och kan, om hon vill, ta över rollen som partiledare efter Stefan Löfven Foto: Christine Olsson/TT

Majoritet av S-ombuden stöder Magdalena Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Göteborg nominerar Magdalena Andersson som ny partiledare. Beskedet från partidistriktet innebär att hon nu har stöd av en majoritet av ombuden på den kommande partikongressen.

På måndagen nominerades Andersson av de båda partidistrikten i Göteborg och Göteborgsområdet.

– Magdalena Andersson hade väldigt stort stöd. Hon är kompetent, hon är tuff och trygg och har egenskaper som vi tror kan föra Socialdemokraterna framåt på ett bra sätt, säger Catrin Wikblad, försteombudsman för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet, till SVT Nyheter.

Senare på måndagskvällen kom beskedet att även det tunga distriktet i Stockholms stad nominerar Magdalena Andersson som ny partiordförande.

– Vi har haft en öppen process. I den har stödet för Magdalena Andersson varit väldigt starkt, säger Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister samt ordförande för Stockholmsdistriktet.

Nu har Magdalena Andersson stöd från en majoritet av ombuden vid Socialdemokraternas partikongress den 3 till 7 november. Än har inget distrikt nominerat någon annan person.

Vill inte kommentera

Även SSU har ställt sig bakom Magdalena Andersson.

Därmed ser vägen ut att vara utstakad för den sittande finansministern att ta över Socialdemokraterna, förutsatt att hon vill. Än har finansministern dock inte gett ett klart besked om hon kommer att kandidera.

Magdalena har inget nytt att tillägga. Processen måste få ha sin gång, alla medlemmar måste få säga sitt, säger Darina Agha, Magdalena Anderssons pressekreterare, till SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få koll på Magdalena Andersson: Från elitsimmare till nationalekonom • Finansministern som kan bli Sveriges statsminister. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer