Foto: Scanpix

Män får läkartid – kvinnor goda råd

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna är stora i hur könen bemöts i sjukvårdsrådgivningen, visar en ny studie.

Män får läkartid medan kvinnor får goda råd, visar en ny studie från Mälardalens högskola enligt vlt.se. Inger K Holmström, professor i vårdvetenskap, har studerat hur sjukvårdsrådgivningen 1177 behandlar män respektive kvinnor när de ringer.

800 inspelade samtal med sjukvårdsrådgivningen har analyserats i undersökningen. Studien visar att när pappor ringer om sina sjuka barn så får de oftare en tid hos doktorn, medan mammor i större utsträckning får rådet att vänta och se.

Att män och kvinnor kommunicerar olika kan vara en del av förklaringen, tror hon. Mammor som ringde uppfattades tala mer om oro, medan papporna var tydligare med fakta, säger Inger K Holmström.

Mönstret är detsamma även när kvinnor och män ringer för egen sjukdom. Skillnaden har inte kunnat förklaras med att männen eller deras barn var sjukare.

Kim Nordlander, chef för 1177 Vårdguiden, har inte fått del av studien ännu men tycker att den är mycket angelägen.

– Det är väldigt viktigt att män och kvinnor får vård oberoende av kön. Vi måste sätta oss in i studien ordentligt när den publiceras så att vi kan förbättra vårt verksamhetsstöd. Beroende på vad den visar så får vi ta fram åtgärder. Hon tror också att män och kvinnor kan fråga på olika sätt, och att det kan vara det som är orsaken till skillnaderna. Därför välkomnar hon försöket med utbildning i samtalsteknik med genusperspektiv.

– Det låter jätteintressant, en bra ingång för komma på hur man ska lösa de här problemen, säger Kim Nordlander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer