Ebba Magnusson, produktansvarig för Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval Textil. Foto: Pressbild

Ansvarig för miljömärkning: ”Man kan lätt bli vilseledd som konsument”

Publicerad

Många vill handla hållbart och butiker lockar med kläder gjorda av återvunnen bomull. Men det är lätt att bli vilseledd som konsument, enligt Ebba Magnusson, produktansvarig för Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra miljöval textil.

– Återvunna eller ekologiska fiber är ju bättre än en konventionellt odlad fiber, men det säger inget om stegen som kommer efter – till exempel färgningsprocesserna.

Hon menar att klädbranschen har stort fokus på fibernivå bland annat för att det är lätt att kommunicera till en kund.

– Man kan säga att ”de här jeansen innehåller ekologisk bomull”. Men tittar man till exempel på plaggets klimatpåverkan så har produktionsfasen en större påverkan än valet av fiber, säger Magnusson.

I textilindustrin är det produktionsfasen, bland annat garntillverkning, väv och våtbehandling, som har störst påverkan på miljö och klimat. Ebba Magnusson hoppas att klädbranschen kommer att fokusera mer på den delen.

– Allt man kan göra för att förbättra de processerna är positivt. Och om man tittar både på vatten- och energianvändning samt byter ut kemikalier så att inga miljö- och hälsofarliga ämnen används, då har man förbättrat den delen mycket.

Hoppas på cirkulära affärsmodeller

Vill ett företag uppfylla kraven som ställs för att få märka sina produkter med märkningar som Bra miljöval, EU-blomman, Svanen eller Gots måste de gå igenom hela produktionskedjan, vilket kan vara en utmaning.

– Det är många producenter som är inblandade i den textila tillverkningskedjan och då blir det svårt att ha koll hela vägen på vad som använts. Man har inte bara en leverantör, utan den köper i sin tur från sin leverantör som köper av sin leverantör.

Magnusson tror och hoppas att klädbranschen kommer arbeta ännu mer med cirkulära affärsmodeller för att få plaggen att leva längre – att man erbjuder second hand, reparationstjänster eller hyrplagg i butik.

”Kan inte påverka med lagstiftningen”

Den europeiska kemikalielagstiftningen Reach kan indirekt påverka att miljö- och hälsofarliga kemikalier inte används vid tillverkningen av importerade kläder, enligt Kemikalieinspektionen.

– Men ett problem är att det kanske används ändå vid tillverkningen men tvättas ur innan de importeras in till EU. Den situationen vill vi inte ha, men det kan vi inte påverka med lagstiftningen, säger Alexandra Stewart, utredare på Kemikalieinspektionen.

En del kemikalier finns kvar för att man vill hålla kvar en viss färg eller textur.

– Men när vi ser risker med en kemikalie sätter vi låga gränser för vad man kan ha i. Många gånger är halten då så låg att man inte kan ha i det över huvud taget vid tillverkningen.

I dokumentären Den giftblå floden granskas den globala klädindustrin och dess miljöpåverkan. Hela dokumentären finns nu på SVT Play och du hittar den här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.