Narkotika, vapen och stöldgods var några av sakerna som polisen och tullen kunde ta hand om under trafikveckan. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens trafikvecka gav utdelning: Knark, vapen och stöldgods

Publicerad

Omfattande beslag av vapen och narkotika gjordes under Polisens trafikvecka i november. Vid kontrollerna, som riktades mot misstänkt kriminella, upptäcktes bland annat stöldgods, narkotika, vapen och efterlysta personer.

Polisens har tillsammans med Tullverket, Kronofogdemyndigheten och kommunernas socialtjänster under en vecka ingått i en gemensam nationell insats för att förebygga och bekämpa brott. Denna gång ute på de svenska vägarna.

Under veckan har myndigheterna tillsammans fokuserat på de kriminella som använder sig av de vägarna för bland annat transport av vapen och narkotika. Men man har även ingripit mot dem som forslat stöldgods till och från brottsplatser och gripit sammanlagt 21 efterlysta personer. 

Över 13 500 kontrollerade fordon

Under trafikveckan, som genomfördes mellan den 9 och 15 november, kontrollerades drygt 13 500 fordon, varav 12 700 lätta fordon och drygt 800 fordon över 3,5 ton. Polisen har framförallt befunnit sig på huvudvägnätet, där de kriminella genomför de snabba förflyttningarna genom landet.

– Tack vare våra polisers förmåga att med nyfikenhet och envishet undersöka fordon och förare upptäcks många brott. Kontrollanterna har hela skalan av brott i bakhuvudet och agerar på många olika plan. Insatserna leder till en mängd olika åtgärder med flera andra myndigheter inblandade, exempelvis Tullverket, Kronofogdemyndigheten och kommunernas socialtjänster, säger polisens trafikstrateg Ursula Edström i ett pressmeddelande.

Nästa trafikvecka äger rum vecka 50, då med fokus på hastighet.

Fakta Polisens trafikvecka

Beslag under polisens trafikvecka 9-15 november. Då kontrollerades 13 583 fordon.

  • Efterlysta personer: 21
  • Narkotika: 334
  • Vapen: 32
  • Stölder: 49

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.