Nästan alla av Coops 800 butiker fick stängas efter it-attacken. Nu öppnas de igen successivt – tekniker måste först åka ut och uppdatera kassasystemen i varje butik. Foto: TT

Många Coop-butiker fortfarande stängda: ”Jobbar dag och natt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett intensivt arbete pågår för att Coop ska kunna öppna sina runt 800 butiker igen efter it-attacken. Ett hundratal kunde öppna igen på måndagen, och prognosen är att ytterligare några hundra ska kunna slå upp dörrarna på tisdagen.

– Innan dagens slut är förhoppningen att det ska finnas fler öppna än stängda butiker, säger Tarik Belqaid, presskontakt på Coop.

Coop har drabbats hårt av den den globala it-attacken mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya. Majoriteten av företagets butiker tvingades stänga i fredags.

Företaget jobbar nu med två parallella spår för att butiker ska kunna öppna igen så snart som möjligt. Dels handlar det om att ordna så att butiker kan erbjuda kunderna att betala med företagets egna app. Dels är Coop i full gång med att skicka ut tekniker som uppdaterar kassasystemen i varje enskild butik.

Finns det någon särskild prioriteringsordning, till exempel att öppna på mindre orter där det bara finns en matbutik?

– Det finns ingen specifik plan, utan det är mer kopplat till teknikerna och deras position, att de ska kunna ta sig ut och runt. Men det är absolut fokus på att öppna så många butiker som möjligt och täcka ett så stort område som möjligt, säger Tarik Belqiad, presskontakt på Coop.

Oklart när alla butiker kan öppna

Ännu finns ingen prognos för när alla Coops butiker ska vara öppnade igen.

– Under gårdagen kunde vi öppna ett hundratal butiker, primärt genom att uppdatera systemen i kassaparaterna. Nu har det varit en del tekniker ute i landet och som har arbetat under natten så idag ska vi kunna öppna ungefär lika många fler, säger Tarik Belqiad under tisdag morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.