• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesgatan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Många föräldrar tycker barnens skolväg är osäker

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de flesta barn i Sverige bor nära sin skola är det många föräldrar som inte låter barnen gå själva. Och allt fler upplever att skolvägen inte är trygg och säker. Det visar en ny undersökning från trafikverket, som SVT:s Lilla Aktuellt tagit del av.

De flesta barn i Sverige har under 15 minuters resväg. Men trots att många bor nära skolan är det fler och fler föräldrar som följer sina barn dit. Det visar en ny undersökning från Trafikverket.

Utav de barn som går och cyklar under sommarhalvåret fick ungefär var tredje sällskap av en vuxen 2012, jämfört med 2006 är detta ökning med drygt 50 procent då siffran var 21 procent. Nästan hälften av föräldrarna, vars barn cyklar eller går, tycker att skolvägen är osäker.

– Det är bekymmersamt – det finns flera orsaker till detta. Dels har föräldrars riskmedvetenhet förändrats över tid och ökat. Dels handlar det om skolors lokalisering och det fria valet av skola som i vissa fall innebär att barnen inte går i den kommunen angivna skolan, säger Mats Gummelsson, utredare på trafikverket.

Undersökningen visar också att under vinterhalvåret så är det nästan en fjärdedel av föräldrarna som skjutsar sina barn i bil till skolan.

– Även om man bor nära, så ska man till jobbet och så kör man förbi skolan och släpper av barnen. Då är det ju den trafiken som kan bli en fara, säger mamma Caroline Lexheden Wennberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.