Ebba Busch Thor (KD) i debatt med Gustav Fridolin i Aktuellt 21 Foto: SVT

”Många kvinnor orkar inte jobba heltid”

Gustav Fridolin (MP) ville satsa på de kvinnor som har det tuffast ekonomiskt, medan Ebba Busch Thor (KD) lyfte fram den ”ökade otryggheten” tillsammans med kvinnors begränsade ekonomiska frihet som de stora jämställdhetsproblemen i Sverige när de båda politikerna möttes i Aktuellts studio för en debatt på Internationella kvinnodagen.

Kristdemokraternas ledare fick försvara ett tidigare uttalande om att kvinnor får fatta annorlunda beslut om de vill ha mer jämställdhet, när hon gästade Aktuellt på tisdagskvällen. ”Gör andra val, få ett annat resultat”, skrev hon på twitter, men i kvällens debatt menade Busch Thor att det ändå inte var kvinnornas beslut som var problemet så mycket som det förlegade sättet som präglar arbetsmarknaden.

– Vi har ett pensionssystem som bygger på att om du har jobbat mindre, får du lägre pension. Det i sig är inte ojämställdhet, men det är ett stort jämställdhetsproblem som vi har i dag i Sverige, att många kvinnor arbetar inom branscher där de inte orkar arbeta heltid för att villkoren är för dåliga, och där många upplever att det är omöjligt att kombinera jobbet med att vara en aktiv förälder hemma. Det är ett förlegat sätt som arbetsmarknaden fortfarande präglas av.

Rök ihop om kvoteringar

Och regeringens politik gör det ännu svårare för kvinnor på arbetsmarknaden, sa Ebba Busch Thor. Gustav Fridolin svarade att det är Alliansens åttaåriga politik som har gjort det svårt att nå snabba resultat. Han fick i sin tur svara på hur det kommer sig att regeringen inte har uppnått sitt mål att det skulle vara 40 procent kvinnor i svenska börsbolagens styrelser år 2016. I dag ligger den siffran på 29 procent.

– Tittar vi på nomineringarna till bolagsstämmorna i år är 38 procent kvinnor. Blir det inte 40 procent då kommer vi lagstifta om kvotering, sa Gustav Fridolin.

Ebba Busch Thor tyckte det vore en bättre lösning att låta fler kvinnor få erfarenhet av att leda företag.

– Vi behöver göra det möjligt för fler kvinnor att arbeta i mansdominerande branscher, sa hon.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Internationella kvinnodagen 2016

Mer i ämnet