Svenska kyrkan tappar medlemmar efter granskning. Foto: TT

Tusentals lämnar Svenska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Mediernas avslöjanden om dyra utlandsresor till välkända turistorter och storstäder bland bland de anställda inom Svenska kyrkan tror man är anledningen till att fler än någonsin ansökt om utträde från kyrkan under juni månad i år.

Runt 3.000 personer ansöker om utträde ur Svenska kyrkan en normal junimånad. Men i juni månad i år ökade antalet till runt 13.300. Det är också i högre grad än normalt människor i åldersgruppen 65 till 69 år som begärt utträde.

Svenska kyrkan gör kopplingen till de många utträdena i juni i år till radions Eko-redaktions och Aftonbladets granskningar av Svenska kyrkan i våras.

– Vanligast är det män mellan 24 och 38 år som söker utträde ur kyrkan. Nu ser vi att de är de som varit medlemmar länge och blivit besvikna som vill lämna, säger Gunnar Sjöberg, kommunikationschef på Kyrkokansliet i Uppsala till SVT Nyheter. Det här var inte någonting som människor väntade sig av oss.

Ser allvarligt på utträdandena

På Svenska kyrkan är man bekymrad över den utveckling som blivit.

– Vi ser allvarligt på utträdena. Även om granskningarna i vissa fall var hårt vinklade och de bara gällde ett 40-tal av totalt 1.400 församlingar, så har granskningarna visat på brister som vi arbetar för att komma tillrätta med, säger Gunnar Sjöberg.

Aftonbladets granskning handlade bland annat om pengarullning, lyxresor och påstådda trakasserier inom Svenska kyrkan i utlandet.

Nu har man på nationell nivå tagit hjälp av en extern advokatbyrå som ska genomlysa resor och representation i utlandet. Man kommer också att särskilt titta på arbetsmiljön i Svenska kyrkan i London.

Nationellt har stiftscheferna ansvaret

Ekots granskning riktade sig mer på församlingars lyxresor i så kallade studiesyfte. Det kan man på nationell nivå inte göra så mycket åt enligt Gunnar Sjöberg.

– Där är det biskop och kyrkoherde som har ansvaret. Stiften har nu börjat titta på hur församlingarna sköter medlemmarnas pengar och hur man ska stötta på bästa sätt.

Trots granskningarna visade en myndighetsundersökning gjord i juni att svenska folket fortfarande har ett högt förtroende för Svenska kyrkan, berättar Gunnar Sjöberg. Ändå har Svenska kyrkan gjort en egen förtroendeundersökning i juni.

Både den undersökningen och den om utlandskyrkan kommer att redovisas i en samlad bedömning i slutet på augusti eller början på september.

Tar tid att återuppbygga förtroendet

Varför det förekommit missförhållanden inom Svenska kyrkan är svårt att säga.

– Jag tror tyvärr och nu spekulerar jag, att samtliga som nu vuxit upp formats av statskyrkosystemet. Vi måste nu som kyrka bli medveten om att det är medlemmarnas pengar vi hanterar, menar Gunnar Sjöberg.

Att åter bygga upp förtroendet för kyrkan kan ta tid, enligt Gunnar Sjöberg.

– Det går lätt att riva ner men tar lång tid att bygga upp och återskapa förtroende. Här hjälper inga nationella kampanjer utan det gäller att arbeta från grunden med att bygga upp en bra relation till församlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.