Många lärare vittnar om tuff situation

Uppdaterad
Publicerad

Många var kritiska mot den gymnasielag som infördes i somras som skulle möjliggöra för fler asylsökande ungdomar att få stanna och gå klart gymnasiet. Bland kritikerna finns Lärarnas riksförbund, som menar att intentionen var god men att situationen ute på många skolor nu är kaotisk för både ungdomarna och lärarna.

– Många av de ensamkommande mår så dåligt att de inte orkar komma till skolan, och det kanske spolierar chanserna att klara skolan. Och jag vet lärare som går till jobbet och när de sen går ut ur klassrummet så bryter de i stort sett ihop för det är så jobbigt att se ungdomar må så dåligt, säger Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas riksförbund, LR.

Riksförbundet bekräftar bilden av att många lärare känner att de tvingas till svåra beslut, och att de tvingas bli en del av asylprocessen.

Kritiken mot lagen kom också från exempelvis Sveriges Skolledarförbund. I sitt remissvar skriver man att lärare riskerar att försättas i ”etiskt mycket svåra situationer”.

– Det kan vara tufft för lärare att sätta betyg och man kan våndas med frågor om man varit för sträng. Men för de här ungdomarna kan betygen få enorma konsekvenser, säger Åsa Fahlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer