Regeringens utredare Cecilia Schedin Seidegård. Foto: SVT

Satsar miljarder – trots det ökar mäns våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras Jämställdhetsutreningen och det är en dyster läsning. Mäns våld mot kvinnor minskar inte trots stora satsningar.

– Det är väldigt oroande. Det blir inte bättre. Unga kvinnor utsätts för mer hot och sexuellt våld, säger regeringens utredare Cecilia Schedin Seidegård i Gomorron Sverige.

Regeringens utredare Cecilia Schedin Seidegård lämnar i dag över Jämställdhetsutredningen till regeringen. För 1,5 år sedan fick man uppdraget att undersöka vad som hänt under de senaste tio åren vad det gäller jämställdheten i Sverige. På flera områden har man inte gått framåt utan bakåt.

– I riksdagen har man minskat den kvinnliga representationen under de senaste två valen. Ett annat område där man inte går framåt är arbetet för att förebygga mäns våld mot kvinnor. Det blir inte bättre och det är väldigt oroande, säger Cecilia Schedin Seidegård.

En orsak till att arbetet för att förebygga mäns våld mot kvinnor inte går framåt trots satsningar tror hon beror på att man satsar allt för kortsiktigt.

– Man kanske gör enkla saker för att det ska gå fort och för man vill kunna visa upp saker. Vi saknar långsiktiga åtgärder, säger hon.

Myndighet för jämställdhet

Enligt Cecilia Schedin Seidegård behöver man tillsätta en ny myndighet som enbart jobbar med jämställdhet. För trots jämställdhetssatningar på drygt 2,6 miljarder går det för långsamt menar hon.

– Pengarna skulle kunna användas bättre och att det skulle behöva tillsättas en myndighet för jämställdhet. Vi saknar en långsiktighet. Det är avgörande för Sveriges samhällsutveckling, säger hon.

Utbildning är nyckeln

För att förebygga mäns våld mot kvinnor behöver man satsa tidigt och nyckeln är utbildning menar Cecilia Schedin Seidegård.

– Nu är flickor bättre än pojkar i alla ämnen förutom i idrott. Det finns en risk att de hamnar i fel grupper. Vilket i förlängningen kan leda till våld mot kvinnor. Utbildning är grunden för ett gott liv, säger hon.

När Sverige är jämställt är enligt Cecilia Schedin Seidegård svårt att säga.

– Jag hoppas att det ska gå lite fortare nu med de åtgärder vi har föreslagit, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.