Mårdhunden hotar Sveriges mångfald

Uppdaterad
Publicerad

En ullig och gullig liten vovve. Knappt en meter lång och 20 centimeter hög, oskyldig och söt. Men om Naturvårdsverket får bestämma bör mårdhunden inte finnas alls i Sverige.

Allt fler mårdhundar etablerar sig i Sverige. Djuret som invandrat från Asien kan både sprida sjukdomar och hota balansen i naturen. Därför vill nu Naturvårdsverket ta krafttag för att stoppa mårdhunden.

-Det är en art som orsakar allvarliga problem i Europa – förlust av biologisk mångfald och problem med folkhälsan genom spridning av sjukdomar och parasiter, säger P-A Åhlén på Mårdhundsprojektet till Rapport.

Sprider sig från öst

På 30-talet planterades mårdhunden in i dåvarande Sovjetunionens västra delar för den fina pälsens skull. Därifrån spred den sig snabbt till Finland och övriga Europa.

Den finns redan till viss del i Västerbotten men nu oroar man sig för att den ska komma in till Skåne via Danmark – och därifrån få fäste i hela Sverige.

Bär blir oätliga

Enligt Naturvårdsverket skulle en etablering av Mårdhunden i framför allt södra Sverige vara en katastrof för den biologiska mångfalden.

-Mårdhunden hotar fågelungar och ägg och kan också sprida smitta så att det blir svårt att nyttja bär och svamp, säger Christer Pettersson på Naturvårdsverket.

Framför allt är man rädd för att mårdhunden skulle sprida dvärgbandmasken. Det skulle göra det omöjligt att till exempel äta färska bär utan att koka dem.

-Att fånga mårdhundar och sterilisera dem, för att därefter sätta en sändare på dem och låta dem visa oss sina artfränder, har visat sig fungera väldigt bra, säger P-A Åhlén.

Regina Svedberg Ågren

Fakta: Mårdhund

Arten mårdhund, eller koreansk vattenräv, utgör ett eget släkte av familjen hunddjur.

Mårdhunden bär på dvärgbandmask som kan ge människor livshotande leversvikt. Dessutom kan mårdhunden sprida rabies. Vid det senaste rabiesutbrottet i Finland var det till 80-90 procent mårdhundar som bar på smittan.

Mårdhunden kan vandra upp till 30 mil och är goda simmare.

De förökar sig snabbt och blir antalet stort på en liten yta blir också smittospridningsrisken mycket hög.

Sedan arten introducerades i Sovjetunionen har den koloniserat 1,4 miljoner kvadratkilometer i Centraleuropa och håller nu på att invadera Sverige och Norge via norra Finland.

Kännetecken:

Storlek som en räv, men har kortare ben och svans, och ett litet huvud med korta runda öron. Har en karakteristisk ansiktsmask, med svarta teckningar runt ögonen. Den är brun till gulbrun med ljusare mage och mörka markeringar över och runt skuldrorna och längs sidorna.

Näring:

Mårdhunden äter i stort sett allt den kommer över, t.ex. små däggdjur, kadaver, fåglar, ägg, fiskar, amfibier, maskar, insekter och olika typer av växtmaterial.

Källa: SLU mm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.