SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Molin SVT

Analys: Margit Silberstein: Ett välskrivet tal kryddat med socialliberalism

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Jan Björklund vågade släppa fram mjukisen i sig när han inför en blygsam skara talade under Almedalsveckans sista dag.

Jan Björklund var ideologisk, han talade om individens frihet och samhällets ansvar för de svagaste. Frågan är om han sagt socialliberalism så många gånger i ett och samma tal förut. Framför honom i publiken satt Birgitta Ohlsson, socialliberalismens portalfigur för många i partiet. Hon är ett orosmoment för partiledaren och ett hot i det som kan bli en kamp om partiledarposten.

Släppte fram mjukisen i sig

Jan Björklund brukar uppfattas som en hårding, som helst talar om försvar, kärnkraft, ordning och krav i skolan. I hans Almedalstal var fokus ett annat. Björklund återkom till hur viktigt det är med en stark välfärd och han relaterade till Bengt Westerberg, en annan portalfigur för socialliberalismen, och dennes engagemang för människor med funktionshinder. Och han släppte fram mjukisen i sig när han sa att det är mycket lättare att curla med sina barn fast man egentligen borde ställa krav.

Almedalen 2015

Och en mjukis erkänner fel. Det gjorde Jan Björklund när han sa att det var ett misstag av Alliansen att höja den så kallade flyttskatten. Nu vill han sänka den igen och hoppas förstås på att landets villaägare och bostadsrättsinnehavare ska ta till sig det. 

Välskrivet tal

Björklund är en av de skickligaste talarna och hans tal var välskrivet fyllt med Björklunds talang för korta kärnfulla formuleringar. Att talet var så kryddat med socialliberalism lär bli föremål för intern kremlologi. Var det en markering och ett sätt att tala om för partiet att han är lika socialliberal som Birgitta Ohlsson som lurar i vassen den dagen partiet vill ha en ny ledare. Ett sätt att visa att partiet i med honom har de en ledare som kan vara både kravliberal och socialliberal. 

Framtiden för Björklund kan vara oviss

Det hörs inte så mycket utåt men oron är djup och stark över de urusla opinionsmätningarna som under lång tid pekat ner mot fyra procentspärren. Och Jan Björklunds ställning diskuteras i partiet. Är han rätt person att leda Folkpartiet i valet 2018? Enligt vad SVT erfar fanns det redan i förra valrörelsen flera lokala avdelningar inom partiet som inte ville ha affischer med Jan Björklund eftersom de ansåg att han var ett sänke för partiet. I höst ska folkpartisterna ha sitt landsmöte och då lär han väljas om. Men om ökenvandringen i opinionsmätningarna fortsätter kan framtiden för Jan Björklund vara oviss. Det är sannolikt att partiet då väljer en ny ledare på landsmötet 2017. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2015

Mer i ämnet