Efter Uppdrag Gransknings avslöjande om mobbningen på Zara hörde mängder av unga tjejer av sig och facket kunde bekräfta – problemet var mycket större än på just den spanska klädkedjan.
Maria började arbeta på Vero Moda i Stockholmsområdet för över tre och ett halvt år sedan, när hon precis tagit studenten. Hon hade alltid velat jobba och utvecklas inom butiksbranschen. Efter två år fick hon fast anställning efter att hon själv påpekat att hon hade rätt till det enligt lagen om anställningsskydd.
Tvingas bära vissa kläder
Vero Moda har, som facket också kan bekräfta, en slags inofficiell policy att deras anställda ska vara vandrande skyltdockor, klädda i Vero Modas egna kläder. Och det ska alltid vara de senaste kläderna, som de måste köpa för sin egen lön till endast 30 procents rabatt.
Maria berättar hur hennes chef hotade henne.
-Exakt så här sa hon: ”Så här är det, en sak man kan få sparken för i det här jobbet är om man kommer till jobbet i kläder som inte är Vero Moda”. I början la jag ungefär 2.000 kronor i månaden bara på jobbkläder.
Eva Gynning, ombudsman på Handelsanställdas fackförbund, har diskuterat med Vero Modas fackmedlemmar om klädproblemet.
– Vi försöker lära dem att våga säga nej. Företaget kan inte kräva det av dem. Då ska de tillhandahålla arbetskläder, tycker jag.
Fick ångestattacker
Maria pressades hårt och kränktes ständigt av cheferna. Innan ett möte fick personalen veta att de som inte nådde målen skulle bli av med jobbet.
-Det har varit jättejobbigt. Det var ren mobbning, jag fick flera ångestattacker och hade svårt att sova.
Vero Moda använder sig av ett poängssystem där de anställda hängs ut på intranätet i en lista där de får poäng för hur mycket de sålt. De som leder kompenseras inte på något sätt. Efter att flera medlemmar känt sig kränkta har Eva Gynning beslutat att driva frågan mot företaget.
Maria säger:
-Jag tyckte det var oerhört jobbigt att veta att alla på företaget vet hur bra eller dåligt jag säljer. Och för en del i personalen är det ju ännu värre. De kanske bara jobbar i provrummen och sliter arslet av sig, men säljer ingenting och hamnar då långt ner på listan.
Utskälld
När Maria kontaktade facket om den hårda arbetsmiljön blev hon kallad till ett möte på jobbet. Där blev hon utskälld av flera höga chefer som sa att hon ”skulle respektera företaget för att det fanns tusen andra som skulle kunna döda för hennes tjänst”.
I dag har Maria bytt bransch helt.
Vero Moda svarar på kritiken
Vero Modas regionchef Ege Thale Slettnes Møller förnekar både att Vero Moda har som regel att de anställda måste ha företagets kläder på sig och att det finns en publicerad poänglista.
-Vår personalpolicy angående att använda Vero Moda-kläder som en del i den dagliga klädseln är att ge 30 procents rabatt. Vi tvingar ingen att använda kläder från Vero Moda. Vi vill vara den bästa arbetsplatsen och arbetar hela tiden hårt för att vara det, svarar hon skriftligt till SVT.
FOTNOT: Maria är ett fingerat namn.
Fouad Youcefi
fouad.youcefi@svt.se
Helena Zachariasson
helena.zachariasson@svt.se