Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När jag såg två uniformerade män på gården förstod jag direkt”. Hör Marianne Reuterdahl Hernblad berätta om sorgen och varför hon grundade ett anhörigcentrum. Foto: Dokumentären Pappa och kalla kriget

Mariannes man dog under flygövning: “Vi gifte oss i april och första juni var han borta”

Uppdaterad
Publicerad

Marianne Reuterdahl Hernblad hann bara vara gift med Arne i två månader. Han var en av 550 svenska stridsflygare som dog under beordrade flygövningar under kalla kriget.

– I många familjer är det tabu, man pratar om allting utom pappa, säger hon i dokumentären Pappa och kalla kriget.

Lidandet för familjer, släkt och vänner till de stridsflygare som omkom i flygövningar under kalla kriget är stor. 2013 var Marianne Reuterdahl Hernblad med och grundade ett anhörigcentrum för de berörda, med utrymme för att minnas, få stöd och känna gemenskap. Hon miste själv sin man Arne i en krasch 1965.

– Jag har avgivit ett löfte – att jag ska bevara hans minne mitt liv ut. Det har jag lyckats med i 48 år, och det ska jag fortsätta med.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här försvann livet”. Se när Lars och Lena Björklund besöker platsen där deras pappa respektive make dog under en stridsflygövning. Foto: Dokumentären Pappa och kalla kriget

Vill du veta mer om hur det var att växa upp i en flygarfamilj i Sverige under kalla kriget? Se dokumentären Pappa och kalla kriget, onsdagen den 9 juni klockan 20.00 i SVT1, eller redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.