Foto: TT

Matbutiker vill stoppa miljöfarlig plast

Uppdaterad
Publicerad

Plast runt köttet, gurkan, osten. Frukt i plastpåse. Varje gång vi handlar mat får vi också med oss stora mängder plast. Det vill matbutikerna få stopp på nu.

Den skadliga plasten har blivit ett av vår tids största miljöproblem. Plasten påverkar miljön eftersom den produceras av fossil råvara – olja – och kan inte återvinnas i särskilt hög utsträckning. Det finns förnybar plastråvara, men den används i liten skala eftersom den fossila plasten är mycket billigare. Den förnybara råvara som används, främst baserad på sockerrör, importeras i huvudsak från Brasilien.

– I dag finns det ju inte tillgång på tillräckligt mycket fossilfri plast, så i den mån det går har det införts på plastbärkassar och annat. Men det kommer att krävas en stor insats, inte minst från forskning och produktutveckling, för att komma dithän, säger Karin Brynell, vd på branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel.

Här är regeringens ambition

Regeringen har initierat en organisation, Fossilfritt Sverige, som ska göra landet ledande i världen, i kampen mot plasten.

Därför startar nu Axfood, Bergendahls, Coop, Ica och Lidl ett samarbete med Fossilfritt Sverige för att nå målet att alla plastförpackningar ska vara producerade i förnybar eller återvunnen plast till 2030. Ambitionen är att det inte ska drabba konsumenterna genom prishöjningar.

– Vi tror att när väl volymen stiger, så ska inte prisskillnaden vara så stor på den fossilfria plasten. Ambitionen är att man ska kunna gå över till den utan att konsumenten egentligen märker det. 

Därför används plast

Att plast blivit ett av de vanligaste förpackningsmaterialen inom dagligvaruhandeln, beror på att det  skyddar vid transport, förlänger hållbarheten på många livsmedel och därmed bidrar till minskat matsvinn. 

– I dag är konsumenterna förhållandevis duktiga på att sortera sina förpackningar. Men däremot är det en ganska stor andel förpackningar som inte är återvinningsbara. Där kan vi se till att redan i designstadiet av nya produkter gå mot plaster som går att återvinna. Att det cirkulära startar redan där, menar Karin Brynell.

Fakta:

Ute i butikerna fanns det sammantaget 212 500 ton plastförpackningar förra året.

Svensk handel satte förra året in 832 miljoner plastkassar för konsumentbruk. 

Målet är att till 2025 minska förbrukningen av tunna plastkassar till 40 st per person per år.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.