”Det ger en bild av en politiker som försöker utnyttja sin position”, säger Mats Knutson om SD-toppens dubbla anställningar. Foto: SVT / TT

Mats Knutson om SD-toppens dubbla anställningar: “Naturligtvis djupt olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

SD-toppen anställde sig själv som politisk sekreterare för att få ett högre arvode. Djupt olämpligt, anser SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.
– Den här typen av händelser är allvarligare för SD än att man skriver nedlåtande kommentarer om invandrare på nätet. 

Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm, Peter Wallmark, får ett arvode på 40 623 kronor i månaden för uppdraget som gruppledare i Stockholm. Samtidigt får han 50 000 kronor i månaden som sin egen politiske sekreterare, rapporterar Aftonbladet.

Detta trots att det är kutym att inte vara arvoderad förtroendevald samtidigt som man har en politisk anställning. Själv ser Wallmark inga problem med upplägget.

”Jag är inte rätt person att bedöma om min egen lönenivå är rimlig eller om den borde korrigeras, därför fattas alla sådana beslut av kommunfullmäktigegruppen gemensamt. Där har uppfattningen varit att Sverigedemokraterna ska ha en heltidsarvoderad gruppledare på en nivå som motsvarar vårt väljarstöd,” skriver han på Facebook.

Men SVT:s politiske kommentator Mats Knutson menar att det knappast är så systemet är tänkt att fungera. 

– Det ger en bild av en politiker som försöker utnyttja sin position. Det bidrar inte till ett ökat förtroende för politiker när väljarna ser den här typen av sinnrika engagemang.

Mygla värre än politiska misstag

Mats Knutson tror dock att väljarna generellt sett har lägre förväntningar på SD-politiker än på politiker som företräder de etablerade partierna. Men väljarna är hårdare mot politiker som “myglar” än politiker som begår politiska misstag. 

– Den här typen av händelser är nog på sätt och vis allvarligare för SD än att man skriver nedlåtande kommentarer om invandrare på nätet. Det ligger i linje med väljarnas förväntningar, men här skapas bilden av en politiker som försöker sko sig själv. Det brukar svenska väljare tycka väldigt illa om. 

Vad tror du att Jimmie Åkesson tycker om det här? 

– Jag utgår ifrån att partiledningen säger åt honom att så här får man inte bete sig. Så här är inte systemet tänkt att fungera. Politiska sekreterare har man för att avlasta de förtroendevalda, det är inte så att förtroendevalda också ska vara politiska sekreterare – då behövs de inte.

SVT Nyheter har sökt en kommentar från Sverigedemokraterna som hänvisar till SD i Stockholms stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer