Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mats Knutson: ”Ett paradigmskifte i svensk säkerhetspolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges mer aktiva militära roll vid ett kommande Natomedlemskap innebär en vändpunkt för svensk utrikes- och säkerhetspolitik, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Sverige gör slut med 200 års tradition av alliansfrihet, säger Mats Knutson.

När statsminister Ulf Kristersson (M) specificerade några av de uppgifter som Sverige ska ha inom ramen för Nato vid Folk och försvars rikskonferens på söndagen framkom att Sverige ska vara en del av alliansens gemensamma missilförsvar samt flygpatrullera luftrummen över bland annat Baltikum och Island. Sverige ska även vara redo att skicka stridande förband till Estland, Lettland och Litauen om länderna skulle angripas.

– Allt det där är saker som tidigare varit helt oförenliga med svensk utrikes- och säkerhetspolitik men nu kommer det alltså bli en naturlig del av svensk säkerhetspolitik, säger Mats Knutson.

Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator utveckla i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.