SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT Nyheter

Mats Knutson: Nederlag för Alliansen att inte hålla ihop mot Hultqvist

Uppdaterad
Publicerad

Att Centerpartiet och Liberalerna inte vill fullfölja misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) visar att Alliansen är splittrad. Det säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.
– Det här är ett nederlag för Alliansen och det är en räddning för Peter Hultqvist, säger Mats Knutson.

När IT-skandalen utvecklade sig och flera ministrar drogs in i härvan begärde Alliansen att tre statsråd skulle avsättas: inrikesminister Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Anna Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). De två första lämnade regeringen, men Peter Hultqvist blev kvar.

– Skepsisen har sedan dess växt, framförallt i Centerpartiet och Liberalerna, och vi har märkt de senaste dagarna på uttalanden speciellt från Annie Lööf att det skulle vara väldigt svårt för dem att acceptera att man skulle fälla Peter Hultqvist, säger Mats Knutson.

Att Alliansen inte lyckades komma överens om misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist är ett hårt slag mot de borgerliga partierna, enligt Mats Knutson.

– Det här är sämsta tänkbara scenariot för Alliansen att man inte lyckas hålla ihop i den här frågan.

LÄS MER: Hultqvist sitter kvar – L och C backar om misstroendeförklaring

TV: Vad är misstroendeförklaring?

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer