Foto: Helin Pakdemir/SVT

Mats Knutsons analys: ”Det är förvånande vad Socialdemokraterna gått med på”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om en uppgörelse och Stefan Löfven ser ut att bli framröstad som statsminister 16 januari. Men vem tjänar mest på uppgörelsen – och vem har förlorat mest?

SVT Nyheters politikkommentator Mats Knutson förklarar i videoanalysen ovan!

– Centerpartiet är den stora vinnaren, som har fått igenom väldigt mycket av sin politik. Också Liberalerna har fått igenom gamla paradfrågor. Men den stora strategiska vinnaren är förstås Socialdemokraterna. I och med det här har de säkrat regeringsmakten och samtidigt splittrat den borgerliga oppositionen, säger Mats Knutson.

Den stora förloraren är Vänsterpartiet.

Regeringsbildningen

– De förväntas nu rösta igenom Stefan Löfven som statsminister, men de kommer inte få något som helst inflytande.

Vad förvånade dig mest?

– Det är att Socialdemokraterna gått med på saker som de under valrörelsen pekade ut som det absolut sämsta man kan tänka sig i svensk politik.

Hur kommer det här långsiktigt att påverka Centerpartiet?

– Det kan vi inte svara på i dag, men sannolikt kommer Centerpartiet till en början att tappa väljare, med tanke på att de gick till val på att avsätta Stefan Löfven. Samtidigt, om man tittar på den här uppgörelsen så är det inte framförallt Centerpartiet som har flyttat sig, utan det är Socialdemokraterna. Stora delar av den här uppgörelsen präglas av klart borgerlig politik som kommer vara mycket svår att smälta för Socialdemokraterna, för den går tvärtemot den politik man har bedrivit under i princip alla år tidigare.

Varför går Socialdemokraterna med på det?

– För att man ser att regeringsmakten kommer vara borta under långlång tid. 60 procent i riksdagen har avsatt Löfven tidigare och Socialdemokraterna är skräckslagna för att de 60 procenten, det vill säga Alliansen och SD, på något vis ska börja samarbeta och att ett sådant samarbete kommer att normaliseras. Gör det det kommer Socialdemokraterna stå utanför regeringsmakten under flera mandatperioder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet