Maud Olofsson, tidigare partiledare för C, var näringsminister i regeringen Reinfeldt när rut-avdraget infördes. Foto: Leif R Jansson / TT

Maud Olofsson: ”Fanns många bra argument för rut-avdraget”

Uppdaterad
Publicerad

Maud Olofsson, den dåvarande Centerpartiledaren som kanske starkast kämpade för rut-avdraget, ångrar inte reformen trots kritiken från Riksrevisionen om att den blivit dyr.

– Jag var beredd att lägga pengar på att få den här reformen till stånd, säger Maud Olofsson i dag.

Riksrevisionen kritiserar i dag rut-avdraget för att ha blivit dyrare än avsett, och skriver att ”regeringens bedömning att rutavdraget är självfinansierat har svagt empiriskt stöd.”

Tycker Riksrevisionen missar målet

Maud Olofsson var ledare för Centerpartiet och näringsminister i den Alliansregering som genomförde reformen, och tycker att Riksrevisionen missar målet med sin undersökning. Att rut-avdraget inte bekostat sig självt är inte ett avgörande problem, menar hon.

– Det fanns många bra argument för avdraget. Att det skulle bekosta sig själv var aldrig det enda argumentet och för mig inte huvudargumentet. Jag var beredd att lägga pengar på att få den här reformen till stånd av flera skäl, säger Maud Olofsson.

Pekar på positiva effekter

Enligt Maud Olofsson har reformen haft flera positiva effekter som Riksrevisionen inte bedömer. Hon pekar på att rut-avdraget på köparsidan har underlättat för kvinnor som tidigare haft svårt att balansera karriär med hemarbete.

På säljarsidan har svarta jobb blivit vita jobb med bättre trygghet, pensionärer har fått större valfrihet när de kunnat komplettera hemtjänst, och fler jobb och företag som drivs av kvinnor har kommit till landsbygden.

– Väldigt få i dag, förutom de på den yttersta vänsterkanten politiskt vill förändra den här reformen och då har den väl fyllt sitt syfte, säger Maud Olofsson.

I sin rapport menar Riksrevisionen att förhoppningarna om reformens effekter var allt för optimistiska. Regeringen överskattade hur mycket svartarbete som fanns och kunde bli vita jobb. En stor del av jobben har gått till arbetskraftsinvandrare och inte till de svenskar som stod långt från arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.