Maud Olofsson: Det är inte Moderaterna som ligger bakom allt Foto: SVT

Maud Olofsson trött på att M tar åt sig äran

Uppdaterad
Publicerad

Förra Centerledaren Maud Olofsson tycker att Moderaterna tagit åt sig för mycket av äran för bygget av Alliansen.

SVT:s dokumentärteam har under fyra år följt Moderaterna och personer i partiets närhet.

När vi hösten 2012 mötte förra Centerledaren Maud Olofsson var hon kritisk till hur Moderaterna tagit åt sig äran för Alliansens bildande.

Val 2014

– Man har ju bilden av att det är Moderaterna som ligger bakom allt, till exempel utspelen kring budgeten, men så är det inte alls. Det var inte Moderaterna och Schlingmann som hittade på allt. Det var stabscheferna.

Personkemi, Reinfeldt och hårt arbete

Det går inte att teckna en bild av Nya Moderaterna utan att ta upp Allianssamarbetet. Det är genom det som man har kunnat leda en borgerlig regering i två mandatperioder.

Om man får tro många av dem som var inblandade då, så var det en blandning av personkemi, hårt arbete och Fredrik Reinfeldt som person som satte hela förändringsbollen i rullning, både i förändrandet av Moderaterna och det nästan parallella arbetet med att närma sig de andra allianspartierna och forma just Alliansen.

Tystlåten Reinfeldt

Hurdan är han då som person, Fredrik Reinfeldt?

– Första gången vi pratades vid var vid Nordiska rådet i Oslo. Jag kommer ihåg att vi pratade då, säger Maud Olofsson (C).

– Vi talade om bland annat försvarsfrågan. Men sedanockså under två veckor som vi var FN-delegater tillsammans i New York. Vi gick där på New Yorks gator, gick på nåt fik och pratade. Jag tror att det är bra om man är lite olika, kompletterar vi varann. Han är mer tystlåten, mer återhållen som personlighet. Det är väldigt sällan han är sur, men han kan ju vara väldigt skarp och nästan förnärmad, skulle jag säga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet