Foto: Johan Nilsson / TT

Med hårdare rättspolitik ska M locka S-röster

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna ser ett bättre läge för regeringsskifte nu än inför förra valet.

Partiet tror att en skärpt migrations- och rättspolitik och en ny grön politik blir valvinnande frågor.

När moderatstämman avslutades på söndagen peppade partisekreteraren ombuden inför valrörelsen.

– Vi vet att vi har ett starkt förtroende hos väljarna i deras viktigaste frågor, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Den ena delen av strategin är att fokusera på samhällsproblemen. Moderaterna hoppas locka över 150 000 S-väljare med hårdare tag mot brottsligheten, stramare migrationspolitik och förslag för stabil energiförsörjning.

Den andra delen av strategin är att vara ”samlingspartiet” som kan samarbeta med alla partier för att få saker gjorda.

– Vår huvudfiende nummer ett kommer inte att vara andra politiska partier, utan de stora samhällsproblemen, säger Strömmer.

Kräva inflytande

Moderatledaren Ulf Kristersson siktar på att bilda regering med Kristdemokraterna efter valet, med stöd av Sverigedemokraterna (SD) och Liberalerna (L).

Med SD ser Kristersson framförallt ett samarbete kring rättspolitik, migration och energi. Kristersson vill vara pragmatisk och samarbeta i sakfrågor, men han drar gränsen vid att ta in SD i regeringen.

Men M:s politiska motståndare, som anser att SD är rasistiskt, hävdar att SD kommer att kräva stort inflytande på en rad områden, inte minst för att ge sitt stöd till en borgerlig regerings budget.

Det tänkta samarbetet med SD debatterades aldrig på stämman. Och SD nämndes inte alls i vare sig partiledarens eller partisekreterarens stämmotal.

Men utanför plenisalen, vid kaffekopparna och utsikten mot Danmark, har det pratats om samarbetet med SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.