-Det är inte speciellt överraskande, säger Lennart Weibull, professor i massmediaforskning vid JMG i Göteborg.
Bonniers maktövertagande har skett i flera steg, med hjälp av allierade Proventus. Och det är helt i linje med hur Bonnier har agerat vid mediaaffärer de senaste åren.
-Bonnier har varit försiktiga med att göra alltför stora drag på en gång sedan köpet av Sydsvenskan som ledde till en utredning av mediamaktskoncentration i Sverige.
Effekten oklar
Om – och hur – Bonniers ägande av TV4 kommer att påverka makten i det svenska medielandskapet är svårt att säga. Införandet av digital-tv har förändrat konkurrenssituationen de senaste fem åren och effekten av förändringen kommer inte att bli tydlig förrän om ett par år.
-Digitaliseringen har lett till en ny typ av konkurrens med ett större utbud av kanaler. Det vi vet säkert är att de stora kanalerna, som till exempel TV4, tappar tittare och i stället satsar på olika nischkanaler för att bredda sin publik. Och vad det kommer att leda till är svårt att säga. Det kommer nog att dröja ett eller två år innan det sätter sig.
Många konkurrerar
Men det är inte bara digital-tv, med utrymme för så många fler kanaler, som förändrar konkurrenssituationen inom tv-mediet. Även globaliseringen, att vi tittar på kanaler från andra länder, och det allt större utbudet av webb-tv kommer att ha betydelse för utvecklingen.
Och Lennart Weibull tror inte att det kommer att bli så betydelsefullt i framtiden vem som egentligen äger en tv-kanal. Makten över utbudet kommer i stället att ligga hos den som kontrollerar distributionen.
-Det kommer att bli mer intressant vem som äger distributionskanalerna och kan styra vilka kanaler som ska få plats i de olika paketen i digitalboxarna, säger Lennart Weibull.
Beatrice Nordensson