Medicin i falukorv ska rädda fjällrävar

Publicerad

Fjällräven är hårt drabbad av rävskabb och är utöver det ett av Sveriges mest hotade däggdjur. Nu ska falukorv fullpumpad med medicin läggas ut vid lyorna för att hjälpa räven.

Fjällrävarna har det inte lätt för tillfället.

Förutom att vara ett av Sveriges mest hotade däggdjur sprider sig dessutom rävskabb bland dem som lever i Stekenjokk och Borgafjäll på gränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län.

Rävskabben upptäcktes först förra våren och då fick rävarna medicin som verkade ha fungerat.

– Men strax innan jul upptäckte vi nya tecken på rävskabb, säger Emma Vidmark, samordnare för hotade arter vid länsstyrelsen i Västerbotten, till TT.

Nu startar ett nytt arbete för att medicinera rävarna, rapporterar P4 Västerbotten.

– Vi ska intensifiera medicineringen. Det ska läggas ut falukorv och annat kött vid lyorna som är preparerat med mediciner för att bota dem, säger Emma Vidmark.

Hon berättar att det bara finns mellan 150 och 200 vuxna fjällrävar i Sverige i dag.

Klåda och rodnader

  • Rävskabb är små kvalster som angriper hårsäckar i djurens hud.
  • Huvudsymtomet är klåda, som kan variera från mycket svår till lätt. Andra symtom är hudrodnader, små upphöjningar i huden och mjällbildning.
  • Rävskabb förekommer i hela Sverige, utom på Gotland.
  • Skabbkvalstret från räv smittar även hundar. Det har också smittat flera andra vilda djur i Sverige. Varg, lo och mård är mottagliga för smittan.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.